Çalıştırılan çocuklara ilişkin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisin hazırladığı rapora göre, 2013'ten beri en az 695 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı. 2013'ten bugüne kadarki süreci kapsayan rapor, Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) kapsamında staj gördüğü işyerlerinde yaşamını yitiren çocuklar şahsında bütün çalıştırılan çocuklara adandı. İSİG'in kendi internet sitesinde yayınlandığı raporda, 2013’ten bu yana en az 695 çocuğun iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi aktarıldı.  
 
DİYARBAKIR’DA 10 YILDA 16 ÇOCUK İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Açıklanan rapora göre, Diyarbakır’da iş cinayetlerinde 16 çocuk işçi yaşamını yitirdi. Mardin, 18 çocuk işçi ölümü ile Diyarbakır'ı geride bırakırken, bölgede ise, bir çocuk işçi ölümü ile Adıyaman listede sonda yer aldı. 

Diyarbakır’da altın fiyatları bir iniyor bir çıkıyor! Diyarbakır’da altın fiyatları bir iniyor bir çıkıyor!

EN FAZLA ÇOCUK İŞÇİ CİNAYETİ URFA’DA
Yaşamını yitiren 695 çocuktan 596'sının erkek, 99'unuzun ise kız çocuğu verisinin paylaşıldığı raporda, çocuk iş cinayetlerinde 52 ölümle kent bazında en yüksek oranın Urfa’da olduğu kaydedildi. Ölüm oranlarının paylaşıldığı raporda, trafik-servis kazaları yüzde 28, boğulma-zehirlenme yüzde 17, ezilme-göçük yüzde 14 oranında ölümlerin yaşandığı vurgulandı. 

İş kollarına göre ölüm dağılımının yer aldığı raporda, 383 çocuğun tarım/orman, 75 çocuğun inşaat/yol, 52 çocuğun işçi metal, 49 çocuğun işçi konaklama, 24 çocuğun ise gıda iş kolunda yaşamını yitirdi belirtildi. Raporda, ayrıca iş cinayetinde yaşamını yitiren 80 çocuğun ise mülteci/göçmen olduğu aktarıldı.

İşte çocuk işçi ölümlerinin il il dağılımı:
52 ölüm Şanlıurfa’da; 40’ar ölüm Gaziantep ve İstanbul’da; 36 ölüm Adana’da; 25 ölüm Konya’da; 22 ölüm Antalya’da; 19’ar ölüm Ankara ve Bursa’da; 18’şer ölüm Aydın, Kocaeli, Mardin ve Mersin’de; 17 ölüm Manisa’da; 16 ölüm Diyarbakır’da; 14 ölüm Ağrı’da; 13 ölüm Denizli’de; 12’şer ölüm Hatay ve Samsun’da; 11’er ölüm İzmir, Kahramanmaraş ve Şırnak’ta; 10’ar ölüm Aksaray, Balıkesir, Erzurum, Kayseri, Osmaniye ve Sakarya’da; 9’ar ölüm Malatya, Muğla ve Van’da; 8’er ölüm Ordu, Sivas ve Tekirdağ’da; 7’şer ölüm Afyon, Giresun, Karaman ve Siirt’te; 6’şar ölüm Batman ve Düzce’de; 5’er ölüm Çorum, Elazığ, Kastamonu, Muş ve Yozgat’ta; 4’er ölüm Bolu, Hakkari, Isparta, Kilis, Kütahya ve Sinop’ta; 3’er ölüm Bartın, Bitlis, Eskişehir, Kars, Kırıkkale, Kırklareli, Niğde ve Uşak’ta; 2’şer ölüm Bilecik, Bingöl, Burdur, Çanakkale, Gümüşhane, Rize, Tokat, Tunceli ve Zonguldak’ta; 1’er ölüm Adıyaman, Ardahan, Bayburt, Çankırı, Edirne, Karabük, Kırşehir, Nevşehir, Trabzon, Yalova ve Irak’ta meydana geldi…

Kaynak: Haber Merkezi