Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait, 2017 yılında hizmete giren Sarısu teleferik hattını tutan demir direklerden biri, dün saat 18.00 sıralarında yerinden koparak, kabinlerden birine çarptı. İçerisinde 8 kişinin bulunduğu kabinin tabanı çarpmanın etkisiyle kırıldı. Kabinde bulunan 8 kişi metrelerce yükseklikten yere düştü. İhbar üzerine olay yerine AFAD, polis, sağlık ve Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğüne bağlı ekipler sevk edildi. Kısa sürede olay yerine ulaşan ekipler, Memiş Gümüş'ün (54) yaşamını yitirdiğini belirledi. Memiş Gümüş'ün cansız bedeni ise yamaçtan indirildikten sonra otopsi yapılmak üzere Antalya Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı.

Antalya'da Teleferik Kazası! 1 Kişi Hayatını Kaybetti

“PERİYODİK KONTROLLER İÇİN BAŞVURULMADI”
Teleferik kazasına ilişkin açıklama yapan Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, 8 Kasım 2017 tarihinde Makine Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası tarafından teleferik sisteminin incelenerek ruhsatlandırıldığını, ruhsatlandırma sonrası yapılması gereken yıllık periyodik kontrollerin gerçekleşmesi için odalarına bu yönde bir talep gelmediğini kaydetti.

Prof. Dr. İbrahim Atmaca, "Ruhsat belgesinde de yer alan 'mevcut durumunun korunması koşulu ile çalıştırılmasının uygun olduğu' ifadesine dikkat çekmek isteriz.

Ruhsat aşamasında var olan uygunluğun sürekliliği ancak bakım ve periyodik kontrollerin eksiksiz yapılması ile mümkün olacaktır. Bu kapsamda teleferik gibi tesislerin bakımların TS EN 1709 standardına göre yapılması gerekmektedir. Bu standartta tüm aksamlar ile ilgili kontroller belirtilmiş durumdadır.

Aylık bakımlar dışında bu tesislerin belli aralıklar ile imalatçı firma veya ithalatçısının belirlediği dönemlerde ağır bakımları da aksatılmadan yapılmalıdır. Hatta tesisin her gün çalışma öncesi ön kontrolleri de tesis operatörleri tarafından yapılması gerekmektedir" dedi.

“GECE HAVA SOĞUKTU”
Helikopterle bulundukları kabinden kurtarılan ve Sahil Güvenlik Komutanlığına getirilen Nasima Sayed Aslan ile 1,5 yaşındaki kızı Beyazanur Sayed Aslan, sağlık ekiplerine teslim edildi. Anne Nasima Sayed Aslan, "Kabinde 7 kişiydik. Gece hava çok soğuktu ama kurtarıldık. Durumumuz iyi" dedi.

ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya'daki teleferik kazasına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, olayla ilgili adli soruşturma başlatıldığını kaydetti. Bakan Tunç, olayın nedeni ve sorumlularının tespiti için makine mühendisi, elektrik mühendisi ve iş sağlığı güvenliği uzmanlarından oluşan 5 kişilik bilirkişi heyetinin görevlendirildiğini kaydetti. 

Kaza sonrası olay yerine gelen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise "7 yaralımız vardı. Tahliye sırasında 3 vatandaşımız daha yaralanınca yaralı sayısı 10'a çıktı" dedi.
DİREK HEYELAN NEDENİYLE KIRILMIŞ
AFAD Başkanı Okay Memiş, teleferik kazasına ilişkin yaptığı açıklamada, teleferik hattındaki 5'inci direğin heyelan nedeniyle kırıldığını, 1 kabinin kırılan direğe çarparak hasar aldığını kaydetti. Memiş, şu anda kuvvetli rüzgarın yer yer çalışmaları zorlaştırdığını belirtti. Memiş, hava kararana kadar operasyonu tamamlamayı düşündüklerini söyledi.

Okay Memiş, kurtarma çalışmalarına 7 helikopter, 87 araç ve 435 personelin katıldığını, AFAD başkanlık ve il müdürlüklerinden destek olarak 77 personelin intikal ettirildiğini kaydetti. Okay Memiş, hastanelerde tedaviye alınan yaralı 7 kişinin durumunun da iyi olduğunu sözlerine ekledi.

YARALANAN 17 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Antalya'daki teleferik kazasında yaralananlara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde yaşanan, 1 kişinin hayatını kaybettiği teleferik kazasında yaralanan 17 kişi hastanelere nakledilmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Kabinlerde mahsur kalıp, kurtarılan 68 kişi ise ambulansta yapılan sağlık kontrollerinden sonra hastane nakline ihtiyaç duymadıklarını belirtti" ifadelerini kullandı.

“YILLIK, AYLIK VE HAFTALIK PERİYODİK BAKIMLAR YAPILDIĞI TESPİT EDİLDİ”
Olayın yaşandığı yerde incelemelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, "Teleferik sisteminde gerekli bakım ve onarımların yaptırılıp yaptırılmadığı soruları sorulmuştur. İşletmeci şirket ANET'in bakım ve onarım ile ilgili yaptığı sözleşmeler incelendi. Yıllık, aylık ve haftalık periyodik bakımların yapıldığı ve takip edildiği tespit edildi. 2017 yılında açılan tesisin o yıldan bu yana bakımını aynı şirket yapıyor. Bu şirket, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından lisans alarak bu işlemi yapmaktadır. Bakanlığın teleferik ve asansörlerle ilgili yeni bir mevzuat yapması gerekiyor" diye konuştu.

“ARKADAŞLARIMIZ ZOR ARAZİ ŞARTLARINDA ÇALIŞTI”
Ekiplerle birlikte bölgeye gelen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Dün geceden itibaren ekiplerimizle müdahaleye başladık. Arkadaşlarımız zor arazi şartlarında çalıştılar. Arama kurtarma personelimiz görevlerini yerine getirdi. Ülkemizin başı sağ olsun" dedi.

HELİKOPTERDEN İNİP YERİ ÖPTÜ
Teleferikten 20'nci saatin sonunda kurtarılan ve helikopterle Sahil Güvenlik Komutanlığı'na getirilen Ayşe Hatice Polat (58), helikopterden inip önce yeri öptü, daha sonra yakınlarına sarılıp uzun süre ağladı. Sedyeyle ambulansa götürülen ve burada ilk sağlık kontrolü yapılan Polat, ardından gözlem altında tutulmak için bir odaya alındı. Teleferikten kurtarılanlar uzun süre yakınlarına ve çocuklarına sarılıp gözyaşı döktü.

22,5 SAAT SONRA BÜTÜN MAHSUR KALANLAR KURTARILDI
Dün saat 17.28'de meydana gelen teleferik kazasında kabinlerde mahsur kalan son 13 kişi, 22,5 saat sonra helikopter ile kurtarıldı. İçerisinde çocuk ve yabancı tatilcilerin de bulunduğu grubu UMKE personeli karşıladı.

Antep Urfa Kilis'te dahil 12 ilde emniyet harekete geçti! Antep Urfa Kilis'te dahil 12 ilde emniyet harekete geçti!

“FELAKET GİBİYDİ”
Büyük korku yaşayan Serap Gül, “Çok kötüydü, felaket gibiydi. Çocuklar için eğlenmeye geldik. Umduğumuz gibi olmadı. Biz 8 kişiydik, 4 turist vardı. Bizi kurtaranlardan Allah razı olsun" dedi. Çocukları için teleferiğe geldiklerini belirten Yasin Gül, “Ben zaten depremzedeyim bir de bununla karşılaştım. Diyecek bir şey bulamıyorum.

Korkmadan dolayı değil de mahsur kaldık. Deprem nedeniyle bu etkiledi. Çocukların psikolojisi düzelsin diye getirdik başımıza geldi" diye konuştu. Sağlık Bakanlığı personeli, helikopterden inen kazazedelerin ellerini bir an olsun bırakmadı. Büyük korku yaşadığı gözlenen bir kadın ise uzun süre gözyaşı döktü. Diğer yandan kabinde mahsur kalan turistler, fotoğraf makineleri ile kendilerini kurtaran helikopterin fotoğraflarını çekti.

AFAD BAŞKANI MEMİŞ: 174 VATANDAŞIMIZIN TAMAMI KURTARILDI
Kazanın nedeniyle ilgili incelemeler devam ediyor. Teleferik tepesindeki vida kırığı nedeniyle bu kaza meydana geldi. Orada heyelan olduğuna yönelik bir tespit bulunmuyor heyelan söz konusu değil.

13 ŞÜPHELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI VERİLDİ
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde faaliyet gösteren Sarısu-Tünektepe teleferik hattındaki kazaya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, olayla ilgili Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan adli soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğünü belirtti.

Kaynak: DHA