Diyarbakır’da uzunca bir süre yaşamış olan başarılı ve tecrübeli oyuncu Nazan Kesal, Enver Aysever’in youtube üzerinden sunumunu yaptığı Aykırı Sorular programına katıldı. Kesal, kendisine sorulan Diyarbakır sorusuna ise uzun ve duygulandıran bir cevap verdi.

"DİYARBAKIR’A ARKAMA BAKMADAN GİTTİM”

Nazan Kesal, Diyarbakır’a dair yaşantısı hakkında açıklamalar yaptı. Kesal, kendisine sorulan Nasıldı Diyarbakır sorusuna, “1995 yılında Diyarbakır’a gitmiştim. Dizilerin yeni yeni çekilmeye başladığı dönemlerdi. Bende bir dizide oynuyordum sonra Diyarbakır’da Devlet Tiyatrolarını kazandığım açıklandı. Birçok kişi deli misin dedi ama ben yine de arkama bakmadan gittim. Tabi batıdan giden kadın bir oyuncu olarak iç kırıklıklarım çok fazla oldu. O coğrafyanın hak etmediği, çok müthiş bir coğrafya. O kadar kıymetli bir coğrafyada yaşıyoruz ki sadece kadri kıymeti bilinmiyor ve bu insanlara yansıtılmıyor. Bu iç kırıklığı garip bir biçimde dokuz yıl boyunca yılda üç oyun oynamama rağmen oradaki insanlara daha fazla dokunmama, onları daha çok bilinçlendirmeye ve sanatla olan bağlarını daha çok güçlendirmeme sebep oldu. Oyun yönettim, devlet tiyatroları dışında insiyatif gruplar kurdum. Sokak çocuklarının yazdığı şiirlerden oyun yaptım. Dolayısıyla yani ben, mecburi hizmetteyim de ailemden de uzaktayım da buralarda ne işim var hayıflanmasını hiçbir zaman yaşamadım.

“BU ÜLKENİN SÜREKLİ KANAYAN BİR YARASI VAR”

Başarılı oyuncu Kesal, Aysever’in programında bölgede yaşanan sorunlar için de, “Sürekli kanayan bir yara var. O yara da kanatılmaya devam ediyor. Bu ülke gerçekten bütün kültürleri, bütün kimlikleriyle çok güzel. Bunu diğerinden ayırt etmek çok büyük bir haksızlık. Yüzyıllar boyunca insanlar o kültürlerin hemhal olmuş haliyle yaşamışlar. Kız alıp vermişler, ortak üretim yapmışlar. Bunu birtakım üstakıllarla bozmaya çalışmak, çok haksız, yersiz ve hiç hümanist bir bakış açısı değil. Fakat yaşam ne yazık ki çok adil değil. Orada yaşadığım şeyleri hatırladım şimdi, o kadar güzel ve çok şeyi hak ediyor ki o insanlar. Benden önce orada devlet tiyatrosu ekolü yaratılmıştı. On sekiz kez Şahmeran izledi mesela halk o kadar aç ki. Bana ezberlemiş oyunu bir sonraki cümlemi veriyordu, oyununda sürprizi kalmıyordu. Bu sebepledir ki bu ülkenin her yerinde yaşayan insanlar, güzel yaşamayı hak ediyor” açıklamasını yaptı.

Diyarbakır’da dev fuar! Turizm ve lezzet bir arada olacak Diyarbakır’da dev fuar! Turizm ve lezzet bir arada olacak

Haber: Onurcan GÜLER

Editör: Mücadele Gazetesi