Binlerce ATM’nin var olduğu ülkemizde tüketim noktasında da varlıklarını hissettiriyorlar. Yurt genelinde bulunan bu ATM’lerin tüketmiş olduğu elektrik dört ilin tüketiminden daha fazla.

ATM’LER DÖRT İLDEN FAZLA TÜKETİYOR

Ekosfer Derneği'nin araştırmasına göre, Türkiye'deki ATM'lerin komisyonsuz ve ortak kullanımıyla önemli bir elektrik tasarrufu sağlanabilir. Araştırmaya göre, ATM'lerin tükettiği elektrik miktarı Ardahan, Bayburt, Iğdır ve Tunceli illerinin toplam tükettiği elektrik miktarlarından daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır.

Ekosfer Derneği'nin vurguladığı diğer bir konu ise ATM'lerin tamamının ithal olması ve her bir ATM için yapılan masraflardır. Ekosfer Derneği Kampanyalar Direktörü Özgür Gürbüz, "Mesele sadece elektrik tüketimi de değil. Bu cihazların neredeyse tamamı ithal, her bir ATM’de alarm, klima, güç kaynağı, ekran ve yazıcı gibi bakım-onarım isteyen birçok parça bulunmaktadır. Ayrıca, para ekleme ve alma işlemleri için düzenli bir şekilde ziyaret edilmeleri gerekiyor, bu da yakıt israfına neden olmaktadır. Biz bu çalışmada sadece makinelerin ne kadar elektrik tükettiğini hesaplamadık. Çevreye ve ekonomiye etkileri sadece elektrik faturasıyla sınırlı değildir" açıklamalarını yapmıştı.

Ekosfer Derneği'nin araştırmasına göre, Türkiye'deki ATM'lerin elektrik tüketiminde geride bıraktığı iller Ardahan, Bayburt, Iğdır ve Tunceli olarak belirlenmiştir.

Türkiye birincisi Kars Kağızman’dan Türkiye birincisi Kars Kağızman’dan

ATM'LERİN ELEKTRİK TÜKETİMİNDE GERİDE BIRAKTIĞI İLLER

Iğdır’ın yıllık elektrik tüketimi 219.021.460 kWh.

Tunceli’nin yıllık elektrik tüketimi 131.703.370 kWh.

Ardahan’ın yıllık elektrik tüketimi 130.660.930 kWh.

Bayburt’un yıllık elektrik tüketimi 107.076.680 kWh.

Kaynak: Haber Merkezi