12 bin yıllık geçmişiyle 33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’da birçok tarihi yer bulunmaktadır. Bu yapıların birçoğu tarihi Sur ilçesinde yer almaktadır. Bu yerlerden biri de yine Sur’da bulunan ve türkülere de konu olan Kırklar Dağı’dır. Kırklar Dağı, Dicle nehrine bakan kuzeydoğusundaki dik yamaçta bulunan bölgede de Kırklar Ziyareti bulunmaktadır. Eskiden ziyaretçi akınına uğrayan bu ziyaret hakkındaki detayları sizler için derledik.

On Gözlü Köprü

KIRKLAR ZİYARETİ KUTSAL KABUL EDİLİR
On Gözlü Köprü’nün hemen üst tarafından yükselen, Diyarbakır’ı bir tepsi içinde gösteren, ismine şarkıların, ağıtların yakıldığı Kırklar dağındaki ziyaret, yörede kutsal kabul edildiği için hem Hristiyan hem de Müslüman birçok kişi tarafından ziyaret edilir. Ziyaretçilerin çoğu kadındır. Ziyaret, özellikle de hastalıklarına çare bulmak ümidiyle gelen vatandaşlar tarafından kutsal kabul edilir.

Kırklar Dağı Ziyareti'nin içi

ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İSTEYENLER KIRKLAR ZİYARETİNE GELİR 
Kırklar Ziyaretini bölgede çokça bilinir ve ziyaret edilir. Çok sayıda insan, hastalıklardan kurtulmak ve türlü türlü dertlerine çare bulabilmek ümidiyle buraya gelip dua eder dilekte bulunurlar. Daha çok kadın ve hastaların ziyaret ettiği bu kutsal mekanı özellikle çocuk sahibi olmak isteyip de olmayan aileler ziyaret ederler. Ziyarete bu amaçla gelenler dua edip, dilek tutarlar. İşte ziyaretin asıl hikayesinin çıkış konusu da bu olur.

Kırklar Dağı Ziyareti

Diyarbakır’da altın fiyatları bir iniyor bir çıkıyor! Diyarbakır’da altın fiyatları bir iniyor bir çıkıyor!

ZİYARET YOK OLMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA
Geçmişte ziyaret edilip, adaklar kesilen alanda mezarların olduğu ancak günümüzde ziyaretteki mezarlar yok olduğu biliniyor. Bazılarının ise heyelan nedeniyle kaybolanlar olduğu da söyleniyor. Ancak bu kadar kentin kültürel mirasını yansıtan bu ziyaret, definecilerin hedefi olmuş ve bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı yok olmayla karşı karşıya kalmıştır. Bölge halkı ziyaretin sahipsiz olduğunu ve yetkililerin ziyarete sahip çıkmasını istiyor.
 

KIRKLAR ZİYARETİ HİKAYESİ
Suzan Suzi doğmadan önce ailesi çocuklarının olması için her zaman çabalarmış. Son çare olarak Kırklar Dağının oraya dilek dilemeye gitmişler. Çünkü bu dağın eteklerine çocukları olmayan gider ve dilek dilerlermiş. Dilek dilendikten sonra Süryani ailenin bir kız çocuğu olmuş ve adını Suzan Suzi koymuşlar.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik