Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, barış sürecinde gelinen son aşamayı, silahsızlanma takvimini, PKK’lilerin Türkiye’ye dönüşünü, Abdullah Öcalan’ın süreçteki rolünü ve Selahattin Demirtaş’ın eleştirileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır Kültür Yolu Festivali Meclis’e taşıdı: “Kürt kültürü neden yok sayıldı?"
Diyarbakır Kültür Yolu Festivali Meclis’e taşıdı: “Kürt kültürü neden yok sayıldı?"
İçeriği Görüntüle

Evrensel Gazetesi'ne röportaj veren Tuncer Bakırhan, Bakırhan, kendini fesheden PKK mensuplarının kışa kalmadan Türkiye’ye gelmesini beklediklerini açıkladı.

Tuncer Bakırhan Dem Parti

Bakırhan, şunları söyledi:
“Açıkçası ekim ayının bu açıdan bir başlangıç olabileceğini düşünüyorduk. Bu beklentimiz bütünüyle ortadan kalkmış değil. Ancak dönüşlerin tamamının Türkiye’ye mi olacağı, hangi grupların hangi takvimle geleceği ve sürecin bütün ayrıntıları konusunda bizim de bugün elimizde kesinleşmiş bir tablo yok. Bunlar ilgili kurullarda ve taraflar arasında yürüyen görüşmelerde somutlaşacak.”

“HUKUKİ GÜVENCE OLUŞTURULMALI”
Çerçeve Yasa’nın silahların devreden çıkarılması için hukuki kapı aralayacağının altını çizen Bakırhan, “Fakat kapının açılmasıyla insanların içeri girmesi aynı şey değil. Çünkü kimse belirsizliğe dönmez. İnsanlar, yarın başına ne geleceğini bilmediği bir yere değil; hukuku, statüsü ve güvencesi belirlenmiş bir zemine döner. Bu nedenle mesele sadece ‘gelin’ demek değildir. Hukuki güvenceyi oluşturmak, uygulamayı netleştirmek ve toplumsal hayata dönüşün koşullarını hazırlamak gerekir. Hazırlık varsa artık yapılması gereken, dönüşün önündeki hukuki ve idari engelleri kaldırmak ve bu süreci fiilen başlatmaktır.”

DEMİRTAŞ’IN TAHLİYESİ
Bakırhan, Edirne Cezaevi’ndeki Selahattin Demirtaş’ın son dönemde yaptığı ve sürecin işleyişine yönelik eleştiriler olarak yorumlanan açıklamalarını da değerlendirdi Demirtaş’ın tahliyesinin “bir lütuf değil, hukukun borcu” olduğunu söyleyen Bakırhan, Demirtaş ile parti arasında süreç konusunda bir ayrışma olduğu yorumlarına karşı çıktı:

“Demirtaş’ın gidişata dair eleştirileri olabilir; bizim de var ve bunları her gün açıkça söylüyoruz. Fakat bunu bir süreç karşıtlığı olarak yorumlayanlar haksızlık yapmış olur.” Bakırhan, “Demirtaş, barış sürecinin başarıya ulaşması için açık biçimde sorumluluk alan yol arkadaşımızdır. Yolu eleştirmek, yürümekten vazgeçmek değildir” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi