Kürt kültürü olarak yer edinmiş ve yüzyıllardır yaşayagelmiş olan gelenek "Sêva Mêxekrêj" unutulmaya yüz tutmuş durumda.

Bunun için çalışmalar yapan ve Kürt kültürünü yaşatmak için projeler hazırlayan Dicle Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Topluluğu, "Sêva Mêxekrêj", yani "Karanfil Bezeli Elma" etkinliğini gerçekleştirdi.

En büyük gayelerinin bu gibi anlamlı Kürt geleneklerini yaşatmak olduğunu söyleyen topluluk üyeleri, yakın zamanda kitap okuma farkındalığı ile alakalı da bir çalışmalarının olacağını belirtti.

KÜRTLERİN SEVGİLİLER GÜNÜ

Dicle Üniversitesi'nde eğitim alan 28 gençle bu çalışmayı gerçekleştirdiklerini söyleyen Topluluk üyeleri, "Bu kültür ilkin İran coğrafyasında yaşayan Kürtler tarafından hayata geçirilmiştir. Ayrıca bu gelenek aşkı ve barışı simgeliyor. Nitekim Kürtlerin Valentine's Day'i, yani Kürtlerin Sevgililer Günü olarak da biliniyor. Zira 14 Şubat'ta daha çok ilgi gördüğü biliniyor. Karanfillerin elmalara boşluk kalmayacak şekilde batırılması ve tamamen karanfille kapatılmasıyla nihayete eren etkinlik, elmanın çok güzel bir görüntü kazanması ile daha da cazip bir hâl alıyor. Bunun yanı sıra elma ve karanfil kokusunun birleşmesile ortaya çıkan müthiş koku da bu güzelliğe ayrı bir hava katıyor." dediler.

Haber: Devrim AKTÜRK

Editör: Devrim Aktürk