Fıstık ailesine ait olan ve bilimsel adıyla Pistacia terebinthus (menengiç) olarak bilinen bu meyve, yörede menengiç, çitlembik, çıtlık, bıttım gibi farklı isimlerle tanınıyor.
Gaziantep’te Menengiç Kahvesi, Elazığ’da ise Çedene Kahvesi olarak bilinen hem mutfakta hem de geleneksel tıpta geniş bir kullanım alanına sahip olan çedene, özellikle kafeinsiz olmasıyla bilinen çedene (menengiç) kahvesinin ana hammaddesi.
Öte yandan meyvelerin toplanıp kurutulması ve kavrulmasıyla elde edilen bu kahve, eşsiz aromasıyla yöre halkı tarafından sıklıkla tüketiliyor.
SAĞLIK İÇİN BİR HAZİNE
Halk arasında çedenenin birçok hastalığa iyi geldiğine inanılıyor. Başlıca faydaları ise şöyle sıralanıyor:
Solunum yolları: Öksürük ve nefes darlığı gibi solunum yolu rahatsızlıklarına karşı balgam söktürücü özelliğiyle biliniyor.
Sindirim sistemi: Mide asidini dengelemeye yardımcı olarak sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek oluyor.
Cilt ve saç sağlığı: Çedene yağından üretilen sabunlar, saç derisini nemlendirerek kepek ve dökülme gibi sorunların giderilmesinde etkili oluyor.
Çedene ağacının gövdesinden elde edilen reçine ise geleneksel tedavilerin yanı sıra, vernik ve parfüm endüstrisinde de kullanılıyor.
Öte yandan bu özellikleriyle çedene, önemli bir değer taşıyor.