Binlerce yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır’ın tarihi kadar ilçeleri de merak ediliyor. Üzerinde yaşayan medeniyetlerin izlerini, kültürünü günümüze kadar taşımış Diyarbakır’ın kimi zaman gündem olan Kürtçe ismi de merak ediliyor. Peki, 4’ü merkez olan 17 ilçeye sahip olan Diyarbakır ve ilçelerinin Kürtçe ismi nedir? İşte merak edenler için Diyarbakır’ın ilçe ilçe Kürtçe isimleri…

DİYARBAKIR, FARKLI DÖNEMLERDE FARKLI İSİMLERLE ANILMIŞTIR
Diyarbakır, Osmanlıca: Diyâr-ı bekr, Kürtçe: Amed ve Zazaca: Diyarbekır isimleriyle bilinmektedir.

Diyarbakır’da Kurban Bayramı mesaisi başladı! Kurbanlık fiyatları ne kadar? Diyarbakır’da Kurban Bayramı mesaisi başladı! Kurbanlık fiyatları ne kadar?

Diyarbakır şehri, farklı dönemlerde farklı isimlerle anılmıştır. MÖ 200'de Asur hükümdarı Adad-Nirari'ye ait bir kılıç kabzasında şehrin adı Amid ya da Amidi olarak geçmektedir. Roma ve Bizans kaynaklarında ise şehrin adının Amid, O'mid, Emit ve Amide şeklinde geçtiği görülmektedir. 11. yüzyılda yöreye gelen Türkmenler de, şehirdeki yapılarda kullanılan siyah renkli taşlardan (bazalt) dolayı şehre "Kara Amid" demişlerdir. Müslüman Arapların egemenliği sırasında buraya yerleşen Bekr kabilesinden dolayı Diyâru Bekr, "Bekr kabilesinin yurdu" olarak kayıtlara geçmiştir. 

İşte Diyarbakır’ın ilçelerinin Kürtçe isimleri: 

Silvan / Farqîn
Dicle / Pîran
Eğil / Gêl
Kulp / Pasûr
Kocaköy / Karaz
Bismil / Bismil
Çermik / Çermûg (Çêrmûge)
Çınar / Çinar
Çüngüş / Şankuş
Ergani / Erxenî
Hani / Hêne (Hêni)
Hazro / Hezro
Lice / Licê
Yenişehir / Bajarê Nû
Kayapınar / Peyas
Bağlar / Rezan
Sur / Sûrê

Haber: Remziye ÇELİK

Muhabir: Remziye ÇELİK