Çınar ilçesinde binlerce dönüm alanda ekilen domates fidelerinin ürün vermesiyle hasat dönemi devam ediyor. Üretici, kendi tarlasında ektiklerinin yanı sıra başkalarından da ürün alıyor. Hasat edilen ve alınan domatesler, işçiler tarafından serilen sentetik kumaş üzerine ikiye bölünüp tuzlanıyor. Diyarbakır’da 40 derece üzeri kavurucu sıcakta yapılan bu işlemin ardından toplanan domatesler, işlendikten sonra İtalya, Fransa ve İngiltere gibi Avrupa’nın birçok ülkesine ihraç edilip meze ve pizza sosu olarak kullanılıyor.

Diyarbakır Domates Ihraç Avrupa (2)

YAKLAŞIK 45-50 DERECENİN ALTINDA
Çalışanların sorumlusu Cemil İlik, Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde olduklarını, domates kurutma sergiliği işini yaptıklarını söyledi. Yaklaşık 15 yıldır bu işin içinde olduklarını belirten İlik, domateslerin tarlada yetiştiğini, yaklaşık 45-50 derecenin altında kuruttuklarını ifade etti.

AVRUPA ÜLKESİNE GÖNDERİYORUZ
İlik, tuzladıktan sonra yaklaşık 5-6 gün güneşin altında kaldığını kaydederek, "Kuruduktan sonra çuvallanıp İzmir’e gönderiliyor. İzmir’de fabrikamız var, işlendikten sonra yurt dışına gönderiliyor. Başta İngiltere, Fransa, İtalya gibi birçok Avrupa ülkesine gönderiyoruz. Bunlar meze olarak, ya da pizza sosu olarak kullanılıyor" dedi.

Diyarbakır’da 15 yıllık sorun çözüldü: 60 haneye ulaştı
Diyarbakır’da 15 yıllık sorun çözüldü: 60 haneye ulaştı
İçeriği Görüntüle

İŞÇİLİK, TOPLANMASI, YOL GİBİ MASRAFLARI OLUYOR
Çalışmaya yaklaşık 15 gündür geldiklerini aktaran İlik, "Serilmesi bir hafta sürüyor. Domates kesimine de yaklaşık iki gündür başladık. Yaklaşık 50 derece hissediyoruz, daha fazla, havalar çok sıcak. 7 kilo yaş domatesten 1 kilo kuru domates çıkıyor. Bu görülen tırlar da dışarıdan geliyor. Kendimiz de yaklaşık 2 bin dönüm domates ektik. Dışarıdan da ayrıca alım yapıyoruz. Yaş domatesin kilosunu 6-6,5 civarı alıyoruz. Bunun birçok masrafı oluyor. İşçilik, toplanması, yol gibi masrafları oluyor" şeklinde konuştu.

“ÇOK ŞÜKÜR ALIN TERİYLE GEÇİNİYORUZ”
Çalışanlardan Semih İlik, domates kuruttuklarını belirterek, "Bende kesilen domatesleri tuzluyorum. Kurunun daha kaliteli olması için. Bu işi, 40-50 derece altında yapıyoruz. Arkadaşlarımızla severek bu işi yapıyoruz. Çok şükür alın teriyle geçiniyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA