Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesi tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bilinir. Sur ilçesi, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir bölgedir. İlçede birçok önemli tarihi ve turistik yer bulunmaktadır.

SUR’DA GEZİLEBİLECEK YERLER NERELER?

1. Diyarbakır Surları: Tarihi surlar, Sur ilçesini çevreleyen etkileyici bir yapıdır. Kalkan balığı görüntüsünde olan ve 5 bin 800 metre olanla ilçenin etrafını kaplayan surlar UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alır.

2. Ulu Cami: İslam Aleminin 5. Harem-i Şerif'i olan Ulu Cami 1179 yılında yapıldı. Bölgenin önemli tarihi eserlerinden biridir.

3. Dengbej Evi: Diyarbakır’ın Sur, ilçesindeki tarihi Behram Paşa Camii‘nin hemen yanında yer alan Diyarbakır Dengbej Evi, 2007 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından açılmıştır. Ortadoğu’da 5 bin yıllık bir tarihe ışık tutan Dengbejler, haftanın her günü burada ”stran” olarak bilinen türkülerle Kürtçe sözlü edebiyat yapmaktadır.

4. Hevsel Bahçeleri: Dicle Nehri'nin kenarında bulunan bu bahçeler, tarih boyunca tarım ve su yönetimi açısından önemli bir rol oynamıştır. Burada yürüyüş yapabilir, piknik yapabilirsiniz.

5. İçkale: İçerisinde Amida Höyük, Aslanlı Çeşme, Saint George Kilisesi, Eski Cezaevi, Valilik Konağı ve eski Adliye binasının da yer aldığı İçkale Müze Kompleksi, bölgenin tarihini ve kültürünü ziyaretçilere sunar.

Böyle olsaydı Diyarbakır Ankara’dan daha büyük olacaktı! Böyle olsaydı Diyarbakır Ankara’dan daha büyük olacaktı!

6. Meryem Ana Kilisesi: Kilise, Ortodoks Süryanilere aittir. 3. yüzyılda yapıldığına inanılan kilise günümüze dek birkaç kez yanmış, yıkılmış ve defalarca onarım geçirmiştir.

7. Hasan Paşa Hanı: Tarihi bir kervansaray olan Hasan Paşa Hanı, alışveriş yapmak ve geleneksel ürünleri keşfetmek için ideal bir yerdir.

8. Sülükü Han: Diğer adıyla Kazancılar Hanı, Sur'da yer alan tarihî bir handır. 1683'te Hanilioğlu Mahmut Çelebi ve onun kız kardeşi Atike Hatun tarafından inşa edilen han, siyah bazalt taştan yapılmıştır.

9. Ahmed Arif Edebiyat Müzesi: Müze, Diyarbakır doğumlu şair Ahmed Arif'e ithaf edilmiştir ve 2011 yılında faaliyete girmiştir. Müzenin bulunduğu 120 yıllık konak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılıp restore edilerek Ahmed Arif adına tahsis edilmiştir.

10. Keçi Burcu: Diyarbakır surlarında yer alan bir burçtur. Surlar üzerinde bulunan en büyük ve en eski burçtur.

Haber: Onurcan GÜLER

Editör: Onurcan GÜLER