UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Diyarbakır Surlarında yapılan restorasyon çalışmaları ile ilgili Mücadele Gazetesi’ne konuşan Mimarlar Odası Başkanı Arif İpek, İstanbul’daki Ayasofya’nın restorasyon çalışmalarını örnek göstererek, surlar için de söz konusu olabileceğini söyledi. Diyarbakır’da surlarında çok ciddi bir restorasyon çalışmalarının yapıldığını söyleyen İpek, projenin büyük bir kısmının tamamlandığını belirterek, restorasyon çalışmalarını halen devam eden bölgelerin olduğunu vurguladı.

Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanı Arif İpek

Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanı Arif İpek

“DİYARBAKIR KADİM BİR KENT”
Diyarbakır’da çok fazla medeniyetin gelip geçmesinden dolayı birçok kalıcı bulunduğu için tarihi ve tescilli yapı sayılarının da bir hayli fazla olduğunu dile getiren Başkan Arif İpek, “Bu yapıların restorasyonu ve önümüzdeki geleceğe aktarılması için restorasyon çalışmalarında bir sürekliliğinin olması lazım. Surlarda yapılan çalışmalar nispeten önce ki yıllarda yapılan çalışmalara göre daha bilimsel ve daha teknik bir doğrultuda yapılsa da bununla beraber yine de bu çalışmaların devam etmesi sürdürülmesi gerekiyor. Bildiğimiz kadarıyla da özellikle bu son dönemdeki ekonomik kriz nedeniyle de yeni projelerin hayata geçirilmesi noktasında bazı ekonomik sıkıntılar söz konusu. Bunun aşılmasıyla birlikte yeni çalışmaların yapılması ve devam etmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Diyarbakır Surlarındaki Restorasyon Durdurulsun Çağrısı

Diyarbakır’ın 4 ilçesinde taziye yemeği yasaklandı: Gözler Vali’de! Diyarbakır’ın 4 ilçesinde taziye yemeği yasaklandı: Gözler Vali’de!

“SONSUZ RESTORASYON NE DEMEK?”
Restorasyon çalışmalarında sonsuz restorasyon kavramı hakkında bilgi veren Arif İpek, “Şimdi restorasyon çalışmalarında sonsuz restorasyon denilen bir kavram var. Sonsuz restorasyon ne demek? Sürekli aslında yapıların bitmek tükenmek bilmeyen bir restorasyon sürecinin devam etmesi gibi bir kavram. Ayasofya da bilindiği üzere mesela ne zaman gidersek hep bir restorasyon çalışmalarının devam ettiğini görüyoruz. Belki de buna benzer bir programın Diyarbakır surları için de söz konusu olması gerektiği düşüncesindeyim. Çünkü büyük bir alan, büyük bir uzunluğu söz konusu. Diyarbakır surları için bu yönlü bir çalışmanın sürdürülmesi çok anlamlı olacaktır” dedi.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL