Diyarbakır’da çocuklarının PKK mensuplarınca dağa kaçırıldığını iddia eden Diyarbakır Anneleri’nin çocuklarına kavuşması için yıllardır başlattığı “Evlat nöbeti” eylemi, yine Diyarbakır’da iddiaya göre gözaltında kaybedilen yakınların faillerinin bulunup yargılanması için Kayıp yakınlarının yıllardır başlattığı “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eylemi ile İstanbul’da iddiaya göre gözaltında kaybedilen yakınlarının faillerinin bulunup yargı önüne çıkarılması için Cumartesi Anneleri’nin yıllardır başlattığı eylem sürüyor.

Diyarbakır Otogarı yenileniyor! Diyarbakır Otogarı yenileniyor!

Diyarbakır Annelerinin “Evlat Nöbeti” Eylemi

DİYARBAKIR ANNELERİNİN “EVLAT NÖBETİ” EYLEMİ

Diyarbakır’da, çocuklarının PKK mensupları tarafından kandırılarak ya da zorla dağa kaçırıldığını iddia eden yüzlerce ailenin 3 Eylül 2019 tarihinden bu yana HDP (yeni ismiyle HEDEP) Diyarbakır İl binası önünde başlattıkları “Evlat Nöbeti” aralıksız sürüyor.  

Farklı kentlerden gelerek Diyarbakır’daki eyleme ellerinde taşıdıkları çocuklarının fotoğraflarıyla katılan gözü yaşlı ailelerin bazıları, devletin operasyonları ve ikna çabaları sonucunda çocuklarına kavuşurken evlatlarına kavuşacağı günü özlemle bekleyen diğer aileler ise dağdaki çocuklarının kaçıp güvenlik güçlerine teslim olması için onlara çağrısında bulunuyor.

Yıllardır evlat nöbeti tutan yüreği yanık Diyarbakır Anneleri, PKK ve HEDEP’den istedikleri dağdaki çocuklarına kavuşana kadar eylemlerini sürdüreceklerini dile getiriyor.

Diyarbakır Kayıp Yakınların “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” Eylemi

DİYARBAKIR KAYIP YAKINLARIN “KAYIPLAR BULUNSUN FAİLLER YARGILANSIN” EYLEMİ

Diyarbakır’da kayıp yakınları iddiaya göre; 90’lı yıllarda gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alamadıkları yakınları için başlattığı “Kayıplar bulunsun failler yargılansın eylemi sürüyor.

Her cumartesi günü Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde ellerinde taşıdıkları yakınlarının fotoğraflarıyla bir araya gelen kayıp yakınları;  çocukları ve yakınlarının akıbetini öğrenmek ve faillerinin bulunması için yıllardır devlete ve yetkililere çağrıda bulunuyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nin de her cumartesi günü katılım ve destek sağladığı ve her hafta kayıp birinin akıbetinin sorulduğu eylemde konuşan kayıp yakınları,  faillerin yargı önüne çıkıp hesap vermeyene kadar eylemlerini sonlandırmayacaklarını dile getiriyor.

İstanbul’da Cumartesi Anneleri’nin eylemi

İSTANBUL’DA CUMARTESİ ANNELERİ’NİN EYLEMİ  

İddiaya göre gözaltında kaybedilen çocuklarının ve yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin bulunup yargılanması için 27 Mayıs 1995 yılından bu yana İstanbul Taksim'deki Galatasaray Meydanı’nda ellerinde taşıdıkları kayıp yakınlarının fotoğraflarıyla bir araya gelen Cumartesi Anneleri’nin başlattığı oturma eylemi aralıksız devam ediyor. 

İddiaya göre faili meçhul cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerinin bulunup adalet önüne çıkmasını isteyen Cumartesi Anneleri ve hak savunucularına “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet iddianame hazırlanarak dava açılmış ve dava halen devam ediyor.

Haber: Orhan YALÇIN

Editör: Orhan Yalçın