Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten Diyarbakır Sanat ve Meslek Edindirme Kursları (DİSMEK), amigurumi, kağıt rölyef, çini, mozaik, seramik ve el sanatları gibi çok sayıda alanda açtığı ücretsiz kurslarla yurttaşların hem mesleki becerilerini geliştirmesini hem de sosyal yaşamla bağlarını güçlendirmesini hedefliyor.

82 yaşındaki Nihal Bozokalfa da amigurumi (tığ işiyle yapılan ve Japon kökenli bir sanat olan örgü oyuncak) ile hayatına yeni bir renk katıyor.

Diyarbakır'da su altında saklı tarihin gizemi: Keşfedilmeyi bekliyor
Diyarbakır'da su altında saklı tarihin gizemi: Keşfedilmeyi bekliyor
İçeriği Görüntüle


“EL EMEĞİ İLE GELEN SOSYALLEŞME”
Uzun bir süredir kursa katılan Nihal Bozokalfa, kozadan çiçekler, kapı süsleri ve kağıt rölyef gibi farklı branşlarda üretim yaptı. Eserlerini sevdiklerine hediye eden Nihal Bozokalfa, çini, mozaik ve seramik sanatının inceliklerini öğrenmeye devam ediyor.

“BİR ŞEYLERİ ÜRETEBİLMEK BENİ HAYATA BAĞLIYOR”
Sevimli hayvanlar, karakterler, bebekler ve dekoratif objeler üreten Bozokalfa, “Kursa gelmediğim günlerde bir huzursuzluk hissediyorum” dedi. Kursa adım attığı andan itibaren kendisini daha zinde ve mutlu hissettiğini ifade eden Nihal Bozokalfa, kursun kendisi için bir eğitim alanından çok bir “mutluluk kapısı” olduğunu vurguladı. Nihal Bozokalfa, “Buraya geldiğimde her şeyi arkamda bırakıyorum. Bilmediklerimi burada öğrenmek, bir şeyler üretebilmek beni hayata bağlıyor. Akşam eve döndüğümde kafamı yastığa huzurla koyuyorum. Burası bana çok şey kattı; gelmediğim günlerde evde bir boşluk, bir huzursuzluk hissediyorum. Biz burada sadece iş yapmıyoruz, mutluluğu paylaşıyoruz.”

“HEM HOBİ HEM AİLE EKONOMİSİNE KATKI”
El sanatları eğitmeni Sevgi Arı da kursun sosyal ve ekonomik boyutuna dikkat çekerek Nihal Bozokalfa gibi 15 aktif kursiyerle çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Sevgi Arı, sözlerine şöyle devam etti: “Kursiyerlerimiz amigurumiden kağıt rölyefe kadar geniş bir yelpazede eğitim alıyor. Kimisi torunu için oyuncak örüyor, kimisi evini güzelleştirecek tablolar yapıyor. En önemlisi ise üretilen bu eserlerin satışını yaparak aile ekonomilerine katkı sağlamaları. Kursumuz, kadınların hem yeteneklerini keşfettiği hem de ekonomik olarak güçlendiği bir dayanışma merkezine dönüşmüş durumda” diye konuştu.

Kaynak: Bülten