Merkez Sur ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve kentin önemli mekanlarından biri olan tarihi On Gözlü Köprü (Dicle Köprü) her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistlerce ziyaret ediliyor. Tarihi köprü civarında geniş alana yayılan kafe işletmelerinde satılan demlik çay fiyatları ise son günlerde gündemde yer alıyor. Özellikle ziyaretçiler tarafından en çok tüketilen demlik çay fiyatları 800 TL’ye kadar çıkarken, yetkililere denetim çağrısı yapılıyor.
ON GÖZLÜ KÖPRÜ’DE DEMLİK ÇAY 800 TL OLDU
Diyarbakır’da yaz sezonunun başlamasıyla birlikte, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilk uğrak yeri tarihi On Gözlü Köprü oluyor. Köprüyü görmeye gelen birçok kişi ise köprü çevresinde bulunan kafelerde dinlenerek Dicle Nehri’nin de tadını da çıkarmak istiyor. Ancak vatandaşları 800 TL’ye çıkan fahiş fiyatların yanında zorunlu demlik semaver çay uygulaması dikkat çekiyor.
BARDAK ÇAY YOK: DEMLİK DAYATMASI
Bölgede faaliyet gösteren bazı turistik işlemelerde kalabalık bir ailenin ödeyeceği demlik fiyatı 800 TL’ye kadar çıkarken, bu fiyatların belirlenmesinde ise en belirleyici unsur kişi sayısı oluyor. “Tekli çay” vermeyen işletmeler, ise adeta demlik çay uygulamasına uymaya zorluyor. Demlik dayatmasına tepki gösteren ziyaretçiler ise yetkililere denetim çağrısında bulunuyor.
“FIRSATÇILIK!”
Çay içmek için kafelere gelenler, tek bir bardak çay almak yerine, genellikle bir demlik alarak daha fazla ödeme yapmak zorunda kalıyor. Bu durum, özellikle yalnız başına gelen veya küçük gruplar hâlinde ziyarete gelenler için bazen gereksiz bir masraf anlamına geliyor. Ziyaretçilerden bazıları, bu uygulamayı “fırsatçılık” olarak değerlendiriyor. Bir sosyal medya kullanıcısı, “Bir bardak çay almak için gelip, bir demlik almak zorunda kalmak, gerçekten ilginç bir deneyim,” diyerek durumu esprili bir dille eleştirdi.
TEKLİ ÇAY 30 LİRA
Öte yandan demlik uygulamasını sorduğumuz bir kafe işletmecisi, tekli çayı 25 liraya verdiklerini, ancak aile yeri olduğu için tekli çay vermediklerini öne sürdü.