Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM), Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nda (DTSO) “Toplumsal barışın inşasında hukukun rolü” konulu panel düzenledi. Panelin ikinci oturumunda siyasetçiler konuştu.

Demirtaş'tan dikkat çeken çağrı: “Lütfen vazgeçmeyin”
Demirtaş'tan dikkat çeken çağrı: “Lütfen vazgeçmeyin”
İçeriği Görüntüle

TANRIKULU: ADIM ATILMALI
Moderatörlüğünü avukat Barış Yavuz'un yaptığı panelde ilk olarak Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu konuştu. Tanrıkulu, iktidarın Barış ve Demokratik Toplum Süreci'ne adım atmamakta ısrar ettiğine işaret ederek, "Kürt meselesi sadece bir güvenlik meselesi değil. Toplumsal güveni artıracak yasal adımların atılması gerekiyor” dedi. Meclis komisyonunun çalışmalarının önemine değinen Tanrıkulu, "Adım atmak yerine siyasi baskı gerçekleştiriliyor. Bunların ortadan kaldırılması gerekiyor. 29 maddelik, 27 sayfalık bir öneriyi komisyona aktardık. Bunların da yerine getirilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

EREN: ÖCALAN İLE GÖRÜŞÜLMELİ
Diyarbakır Milletvekilli Serhat Eren, çatışmalı sürecin ülke ekonomisine zararlarına değindi. Eren, Kürt sorununun sadece Kürtleri değil, tüm halkları ilgilendiren bir mesele olduğunu söyledi. Eren, komisyonun İmralı’ya gitmesi gerektiğini belirterek, "27 Şubat, silah bırakma, geri çekilme kararları Sayın Öcalan’ın ortaya koyduğu paradigmada ısrarcı olduğunun bir göstergesidir. Kürt sorunun siyasal ve hukuksal zemine çekilme uğraşı var. Bu sürecin sonuca evirilmesi için hukuki zeminin oluşturulması gerekiyor" dedi.

Eren, şunları söyledi: "Bu sürecin mimarı olan Sayın Abdullah Öcalan ile görüşülmesi gerekiyor. Dünya deneyimlerinde de bunu gördük. Yapılan görüşmelerin sonucunda barış olumlu sonuçlandı. Görüşmelerin sonucunda toplumsal barış inşa edilmiştir. Sayın Öcalan ile görüşmelerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Komisyonun bir an önce İmralı’ya gitmesi barış için önemli bir adımdır."

Panel soru-cevap bölümüyle son buldu.

Kaynak: MA