Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da vatandaşların bayram alışverişi telaşı devam ederken, fırınlarda da yoğun bir mesai yaşanıyor. Kentte yaklaşan kurban bayramında vatandaşlar her sene olduğu gibi bu yıl da fırınlarda bayram çöreklerini yapmaları için hamurlarını yoğurdu. Fırıncılar ise kentin kavurucu sıcaklığının üstüne bir de fırının sıcaklığını da üzerlerine giyerek bayram çöreklerini satışa sunmaya başladı. Aynı zamanda bayram çörekleri tezgahlarda 2.50  Krş’a satılıyor.

 

Yıllardır fırında çalıştığını, her gün ekmek yaparak geçimini sağladığını ve bu işi severek yaptığını söyleyen fırıncı Habip Karahan, “Bayram çöreği, adından da anlaşıldığı üzere bayramlarda özel olarak yaptığımız çöreklerdir. Çünkü bayramlarda fırınlar kapalı olduğu için, 3 gün ya da 4 gün yapılan çöreği evlerimizde yiyoruz. Bayram çöreğinin bizler için yeri çok farklıdır. Çünkü bayramlarda evimizde bu çöreklerden olmazsa, biz bayram olduğunu anlayamayız. Odun ateşiyle yapılan güzel bir çörektir. Eski büyüklerimizin verdiği tariflerle yapıyoruz.” Diye konuştu.

“BAYRAM ÇÖREKLERİ BİRÇOK DERDE DEVADIR”
Bayram çöreğinin faydalarına da değinen Karahan, “Bayram çörekleri birçok derde devadır. Çünkü bayram çöreğinin içerisine çörek otu bıraktığımızdan dolayı, faydaları da ortaya çıkıyor. Nitekim çörek otu baş ağrısı sıkıntısı çeken kişilere iyi gelir, bağırsak kurtlarını azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Sindirim sistemini gevşetir, gaz giderici etkinliği vardır. Kabızlığı azaltır, dizanteriye karşı yarar sağlar. Hemoroiti iyileştirici etkinliği taşımaktadır. Burun tıkanıklığını azaltır ve giderir, astım alerjik reaksiyon hastalıkların tedavisinde yararlıdır. Bronşit ve öksürüğe faydalı gelir, özel olarak nezle, grip için önemli bir etkisi vardır. Ateş düşürmeye yardımcı olur, amfizem rahatsızlığının etkisini azaltmak için kullanılabilir. Yani tabiri caizse bir elinde binbir marifet olan insan gibidir.” Şeklinde konuştu.

“BAYRAM ÇÖREĞİMİZİ KENDİLERİNE MAL EDEMEZLER”
Şehrin birçok özel yöresel yemeklerinin olduğunu ama her defasında başka şehirlerin bu özel yöresel yemekleri kendilerine mal ettiklerini anlatan fırıncı Habip Karahan, ”Aynı şeyi bayram çöreğinde yapamazlar. Bakınız, Diyarbakır’a has olan birçok yemeği başka memleketler alıp, kendilerine mal ettiler. Tatlılarımızı, yiyeceklerimizi aldılar ama bizim bayram çöreğimizi kendilerine mal edemezler, alamazlar. Çünkü bu çörekler özel Diyarbakır çörekleriyle, tarifinde bulundurduğu özel yağıyla yapılıyor. Bu çörek, diğer çöreklerden farklıdır. Bundan ötürü de bunu yapamazlar. Aynı zamanda çöreklerde bir zam yapmadık, ortalama olarak tanesi 2 buçuk liradan tezgahlarımızda satılıyor. Şimdiden herkesin bayramı mübarek olsun diyor, parası olmayan vatandaşlarımızın da fırınımızda bayram çöreklerini ücretsiz olarak alabileceklerini belirtmek istiyorum.” Dedi.

 

DİYARBAKIR ÇÖREĞİ NASIL YAPILIR?

4 adet yumurta (oda sıcaklığında olacak)

4 paket margarin (eritilecek)

1 su bardağı sıvı yağ

1 litre süt (ılık olacak)

1 çay kaşığı tarçın

1 yemek kaşığı mahlep

1 yemek kaşığı mayana (rezene tozu)

1 yemek kaşığı soda (karbonat)

3 yemek kaşığı çifte kavrulmuş susam

2 yemek kaşığı çörek otu

1 paket maya (veya 2 yemek kaşığı instant maya)

Tuz

Alabildiği kadar un

 

Üzeri İçin;

Susam

Yumurta

Editör: TE Bilisim