CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM'de İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanının 'Temel İnsan Hakları Kapsamında Barınma Hakkı ve Bu Çerçevede Bakanlığın Çalışmaları' sunumunun ardından Diyarbakır'ın 6 Şubat Deprem sonrası yaşamış olduğu sorunları gündeme getirdi. TBMM’de kentin deprem sonrası yaşadığı sorunları dile getiren Tanrıkulu, “Diyarbakır'da hasarlı yapıların büyük bölümü Bağlar İlçesinin 5 Nisan, Şeyh Şamil ve Mevlana Halit Mahallelerinde” dedi.

DİYARBAKIR DEPREM VERİLERİ
Tanrıkulu’nun konuşması şöyle: “Ben Diyarbakır Milletvekiliyim. Diyarbakır da depremden etkilendi. 414 yurttaşımız yaşamını yitirdi. 26 bina yıkıldı. 64 binanın acil yıkılması tespit edilmişti. 4612 bina ağır hasar görmüştü. 3428 bina orta, 45.246 bina daha az hasarlıydı. Bu 4612 ağır hasarlı binanın önemli bir kısmı henüz yıkılmadı ve herhangi bir planlama da yapılmadı. Yani benim kişisel gözlemim bu ve aldığım bilgiler öyle 6 Şubat nedeniyle bir kez daha Büyükşehir Belediyesinden ve diğer birimlerden bilgi almaya çalıştım. Benim yanıltan başka bir bilgi gelmedi, bu 4612 bina konusunda, orta hasarlı binalar konusunda da esaslı bir çalışmanın bugün itibariyle yapıldığı konusunda herhangi bir bilgi yok bu noktalarda.
“HASARLI YAPILARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ BAĞLAR’DA”
Diyarbakır'da hasarlı yapıların büyük bölümü Bağlar İlçesinin 5 Nisan, Şeyh Şamil ve Mevlana Halit Mahallelerinde. Bu mahalleler esas itibariyle, 90'lı yıllarda yoğun göç nedeniyle oluşturulmuş mahallelerdir. Dolayısıyla burada bir kentsel dönüşümün yerel yönetimle birlikte yeniden planlanması lazım. Yerel yönetimin bunu planlaması mümkün değil. Bu üç mahallenin çok acilen planlanması gerekiyor, hem deprem riski bakımından hem de kentsel dönüşüm bakımından. Bu zamana kadar da 8 yıllık bir kayyım yönetimi vardı Diyarbakır'da, 2 yıldır seçilmiş belediye başkanları var. Diyarbakır yine bir deprem bölgesi. Bunların hızla planlanması lazım. Bu planlama konusunda da şeffaf bir bilginin kamuoyuyla paylaşılıp paylaşılmadığı konusunda bir fikrimiz yok. Onları ifade etmeliyim.”




