Merkez Sur ilçesi Hançepek Mahallesi’nde bulunan ve Peygamber Hz. Muhammed döneminde yaşadığı bilinen Sahabe Mir Seyyaf’ın olduğu 1400 yıllık türbe, bakımsızlıktan yıkılıyor. 5 Eylül 2008 yılında Diyarbakır’da yaşayan bir vatandaş tarafından türbenin inşa ettiği biliniyor. Ancak 2015 Sur olaylarında ağır hasar alan türbenin bir kısmı yıkıldı.

Sahabe Mir Seyyaf

TÜRBE, RESTORASYONDAN PAYINI ALAMADI

Geçen zaman sürecinde Sur ilçesinde yıkılan evlerin yerine ev ve iş yerleri yapılırken türbe, çalışmalardan payını alamadı. Dönüşüm sonrası yeni ev ve dükkanların arasında yıkık kalan türbe ise onarılıp, turizme kazandırılmayı bekliyor.

Diyarbakır’da çocuklar polislerle eğlendi Diyarbakır’da çocuklar polislerle eğlendi

DİYARBAKIR VALİSİ SU’DAN TALİMAT

Şimdilerde türbenin bakımını üstlenen 70’li yaşlardaki yaşlı bir adam ise, “Türbeye uzak bir yerden her gün kovalarla su çekiyordum buraya. Gerçekten çok zorlanıyordum. Sağ olsunlar geçen hafta gelip çeşmeyi yaptılar. Geçen hafta ise Diyarbakır Valisi Ali ihsan Su ‘da türbeye ziyarete geldi. Vali Su burayı düzenleyip güzel bir estetik görünüme sahip olacağını söyledi” diye konuştu.

2.5 YILDIR TÜRBEYE BAKIYOR

2 buçuk yıldır türbeye bakan yaşlı adam, “2 buçuk yıl önce burayı keşfettim. İlk geldiğimde içeride köpekler kediler vardı. Soğuktan ve yağmurdan kaçıp türbenin içine sığınıyordular. Türbeye yakışan bir görüntü değildi. Bende artık oraya bakma kararı aldım. 2 buçuk yıldır buraya ben bakıyorum. Türbenin içinde Mir Seyyaf adında bir sahabe var. Buraya bakmak artık benim görevim haline geldi. İlk geldiğimde hiçbir şey yoktu. Buraya çiçekler getirdim. Türbeyi ziyarete gelenler için taştan oturma yerleri yaptım. Ancak buranın arkası şuanda yıkık durumda. Geçen gün belediyeden rica ettim bana en kısa zamanda yapacaklarını söylediler. Türbenin içi karanlıktı yıllardır mumla aydınlatıyordum. DEDAŞ’tan rica ettim onlarda gelip elektriği çektiler. İnşallah en yakın zamanda elektriğin geleceğini söylediler. Geldiğimden beridir çeşmeden su akmıyordu. Türbeye uzak bir yerden her gün kovalarla su çekiyordum buraya. Gerçekten çok zorlanıyordum. Sağolsunlar geçen hafta gelip çeşmeyi yaptılar. Geçen hafta ise Diyarbakır Valisi Ali ihsan Su‘da türbeye ziyarete geldi. Vali Su burayı düzenleyip güzel bir estetik görünüme sahip olacağını söyledi.” Diye konuştu.

Haber: Abdullah AKYOL

Editör: Abdullah Akyol