Haber: Fatih SURUÇ

Konuya ilişkin gazetemize konuşan THSF Diyarbakır İl Temsilcisi Ahmet Karadaşlı, kentte hakem olmadığı için yarışmalar düzenlenmediğini belirterek bundan sonra özellikle okullarda havacılık faaliyetlerinin olacağını söyledi.

“20 ARKADAŞIMIZ HAKEMLİK EĞİTİMİ ALDI”

Karadaşlı şöyle konuştu: “Diyarbakır’da, THSF Merkez Hakem Kurulu Başkanı Tezcan Delibay tarafında 20 arkadaşımız hakemlik eğitimi aldı. Sonrasında yapılan sınavla herkes sınavı geçti ve aday hakem lisansları çıkacak. Bundan sonra hava modelciliği alanında yarışmalar düzenlemek istiyoruz. Tabi bizde hakem olmayınca bunları yapamıyorduk önce hakem kursu açtık şimdi ise model uçaklarla ilgili eğitimler verip yarışma düzenlemeyi düşünüyoruz.

“KAĞIT UÇAKLARLA İLK BAŞLANGICI OLUR”

Okullar arası veya havacılık faaliyetlerini biraz daha geliştirmek istiyoruz. Hava modelciliği dediğimiz model uçakların yarışması diyebiliriz. Bunlar kendi aralarında kategoriler var. uzay modelleri, lastik motorlular, radyo kontrollüler, planörler gibi bu branşın altında da birçok dal var. Hava modelciliğinin ilk adım olarak kağıt uçakları kabul edebiliriz, onun dışında bazı okullarda lastik motorlu dediğimiz küçük uçabilen pervanesi lastiğe bağlı olmak suretiyle daha çok havada kalan ne kadar sürede ne kadar mesafe kat ettiği bunların yarışmalarını yapıyoruz ona göre derecelendiriyoruz.

“BELKİ BİR UZAY MODELİ YAPAN BİRİNİ YETİŞTİRECEĞİZ”

Amacımız sivil havacılıkla ilgili çocukların ufkunu açmak ve el becerilerini geliştirmektir. Çocukları bilinçlendirmek sivil havacılığa yönlendirmek belki de ileride kendi tasarladığı bir İHA olabilir. Ona özgü bir model olabilir. Belki bir uzay modeli yapan birini yetiştireceğiz. Gençlerimizin yetenekleri vardır belki ama bilgisi yoktur. Amaç burada insanların yeteneklerini ortaya çıkarmaktır.” Dedi.

Karadaşlı, 2023 yılında THSF nezdinde ilimizde Ulusal ölçekte Hava Modelciliğinin bazı kategorileri ve Yamaç Paraşüt Hedef Yarışması yapılması için gereli girişimlerde bulunduğunu kaydetti.

Editör: Mücadele Gazetesi