Diyarbakır Havalimanı’ndaki uçuş iptallerine ilişkin başvuruya yanıt geldi. Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Komisyonu’nun yaptığı bilgi edinme başvurusuna, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yanıt verildi. Baro, sadece birkaç soruya yanıt geldiğini belirterek, eksik bilgi verildiği gerekçesiyle şikâyet yoluna gideceklerini açıkladı.

Diyarbakır Barosu’na gelen cevapta şunlar kaydedildi:
“ILS TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL”
“Diyarbakır Havalimanında 31.01.2026 tarihinde ILS sisteminin yeniden devreye alınmış olması, tüm uçuşların kesintisiz gerçekleştirilmesi hususunda tek başına yeterli bir garanti vermemektedir. Hava ulaşımında operasyonların icrası yalnızca ILS sisteminin faal olmasına bağlı olmayıp; meteorolojik şartlar (özellikle düşük görüş ve sis), yayımlanan NOTAM'lar, pistte yürütülen bakım-onarım faaliyetleri, meydanın askerî statüsü nedeniyle uygulanabilen operasyonel kısıtlamalar, hava trafik akış düzenlemeleri meydan ve yaklaşma kategorileri, görüş mesafesi limitleri ile uçuş emniyetine yönelik değerlendirmeler birlikte dikkate alınmaktadır.
Uçuş emniyetini tehlikeye düşürebilecek şartların oluşması halinde ilgili havayolu işletmeleri, pilot sorumluluğu ve hava trafik otoritesi değerlendirmeleri çerçevesinde seferlerin iptal edilmesi, tehir edilmesi veya uygun alternatif meydanlara yönlendirilmesi kararı alınabilmektedir. Söz konusu uygulamalar yalnızca Diyarbakır Havalimanına özgü olmayıp, meteorolojik ve operasyonel koşullara bağlı olarak dünya genelindeki tüm havalimanlarında karşılaşılabilen olağan havacılık uygulamalarıdır.
Diğer yandan; Diyarbakır Havalimanı'nın askeri statüde bir meydan olması ve hava trafik kontrol hizmetlerinin askeri personel tarafından yürütülmesi nedeniyle, pist kullanımına ve onarım faaliyetlerine ilişkin hususlar; Millî Savunma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir.
“ÖZEL BİR UYGULAMADIR”
Ayrıca, Side-step; Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından kriterleri belirlenmiş turlu yaklaşma prosedürünün özel bir uygulamasıdır. Side-step uygulamasında uçaklar, ILS bulunan piste hassas yaklaşma yaptıktan sonra, görerek şartların sağlanması halinde yardımcı piste yanal manevra yaparak inişlerini tamamlamaktadır. Böylece ana pistteki onarım çalışmaları sürerken seyrüsefer hizmetleri kesintisiz bir şekilde yürütülmektedir.
Diyarbakır Havalimanı'na yeni bir ILS kurulması çalışmaları da devam etmektedir.”
BARO: “İPTALLER BAŞLADI, ŞİKAYETÇİ OLACAĞIZ”
Öte yandan Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Komisyonu, uçuş iptallerinin yeniden başladığını belirterek, bakanlıktan gelen cevabın eksik olduğunu ve bu nedenle Bilgi Edinme Kurulu’na şikayet başvurusu yapacaklarını açıkladı.




