Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz haftalarda toplu ulaşım filosuna kattığı 49 yeni otobüsle birlikte ulaşımda yaşanan aksaklıkları büyük ölçüde azaltmayı hedeflemişti. Şimdi ise bu adımı, kadın istihdamını teşvik eden örnek bir projeyle taçlandırdı. Vatandaşlardan gelen şikayetleri de dikkate alan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, özellikle erkek şoförlerin tutum ve davranışlarına yönelik eleştiriler üzerine 12 kadın şoförü ulaşım hizmetlerine dahil etti. Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan proje kapsamında kadın şoför adaylarına hem direksiyon hem de ehliyet eğitimi verildi. Yaklaşık 40 günlük yoğun bir eğitim sürecini başarıyla tamamlayan kadın şoförler, artık şehir içi toplu taşıma hizmetinde aktif rol alıyor.

Diyarbakır Ulaşımı 12 Kadına Emanet Direksiyon Başına Geçtiler Şoför Kadın

Diyarbakır’ın Yedi Gözlü tarihi köprüsünü biliyor musunuz?
Diyarbakır’ın Yedi Gözlü tarihi köprüsünü biliyor musunuz?
İçeriği Görüntüle

“KADIN ELİNİN DEĞDİĞİ HER YER GÜZELLEŞİR”
Kadın otobüs şoförlerinden biri önceden özel sektörde muhasebe departmanında çalıştığına dikkat çekerek duygularını şu sözlerle ifade etti: “Baba mesleğine adım attım. Büyük bir şaşkınlık ve mutluluk içerisindeyim. Kadınların her alanda yer alması bizim için büyük bir gurur. Hep derler ya, ‘kadın elinin değdiği her yer güzelleşir’ diye. Şehrimizdeki trafik, insanların birbirine yaklaşımı; bir kadının direksiyon başında olması sayesinde daha kibar bir hâl alacak.”

Van Betül Sayın Kadın Şoför

“DİĞER KADINLARA ÖRNEK OLMAK İSTİYORUZ”
12 metrelik otobüsleri kullanmanın zorluğuna da değinen bir diğer kadın şoför ise, “Gerçekten zor bir iş ama biz bu zoru başardık ve bunu herkesin görmesini istiyoruz. Kadınlar isterse her işi başarır. Bizler de bu yolda yürümek isteyen diğer kadınlara örnek olmak istiyoruz” dedi.

Diyarbakır Belediye Otobüs Ulaşım

Öte yandan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kadın istihdamına yönelik bu adımı, hem şehir içi ulaşımın kalitesini artırmayı hem de toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sunmayı amaçlıyor.

Diyarbakır’da Halk Otobüsleri’nde Kaç Kadın Şoför Çalışacak Sayı Belli Oldu!

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi'nin Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri ile yaptığı protokol gereği onlarında kadın şoför istihdam etme zorunlulukları var. Önümüzdeki aylarda göreve başlamaları bekleniyor.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL