Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP), 21 Ekim Çarşamba günü Sanat Sokağı’nda kardeşi tarafından katledilen Melek Aslan için dün bir aya geldiler. Üzerinde ‘Kadın Kırımına Karşı Yasta değil, İsyandayız’ yazılı pankart ile Diyarbakır Sanat Sokağı’nda kardeşi tarafından katledilen Melek Aslan’a ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, Rosa Kadın Derneği, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) katıldı. Açıklamanın ardından Melek Aslan’ın öldürüldüğü yere; ‘Melek için İsyandayız’, ‘Kimsenin Namusu Değiliz’, ‘Koruma Aklama Yargıla’, ‘Kadın Cinayetleri Politiktir’ dövizleri bırakılarak mum yakıldı.

 

 

“DEVLET BU YANLIŞ TUTUMUNDAN DERHAL VAZGEÇMELİDİR”

Platform adına açıklamada bulunan  TüM BEL-SEN  Diyarbakır Şube Eşbaşkanı  Nihal Yanık; “Melek Aslan, gün ortasında erkek kardeşi Mustafa Aslan (20) tarafından ateşli silahla vurularak katledildi. Melek’in katledilmesinde tek sorumlunun sadece erkek kardeşi olmadığını çok iyi biliyoruz. Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve katliamlar AKP iktidarının 20 yıllık politikaları sonucu artık sabrımızı taşıran bir hal almıştır. Devlet bu yanlış tutumundan derhal vazgeçmelidir, aksi takdirde kadınlar ölmeye devam edecektir.

 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANMALI

Kadınların yaşamını güvence altına alan başta İstanbul Sözleşmesi’ni ve her türlü koruyucu uygulamayı yürürlükten kaldırarak, erkek faillere iyi hal indirimleri vererek ya da tutuksuz yargılama ile erkek şiddetinin çarkını dizayn etmekten geri durmadığı sürece şiddetin ve kadın katliamlarının önlenmesi mümkün olmayacaktır.  

 

“BURADAN ORHAN V’NİN BİR AN ÖNCE CEZAİ YAPTIRIMA TABİ TUTULMASI GEREKTİĞİNİ DE BELİRTİYORUZ”

Melek Aslan (24) 1 ay önce şiddet gördüğü erkek arkadaşı Orhan V.’nin yaşadığı Sakarya’ya giderek Sakarya Emniyet Müdürlüğü’nde uzaklaştırma kararı aldırmasına rağmen Orhan V.’nin tehditleri devam etmiş, Melek’in ailesini aramış ve bunun üzerine Melek’in kardeşi Mustafa Aslan Adıyaman’dan Diyarbakır’a gelerek Melek Aslan’ı katletmiştir. Melek’in koruma kararına rağmen herhangi bir yaptırım uygulamayan mekanizma Orhan V.’nin, Melek Aslan katliamında azmettirici bir rol almasına sebep olmuştur. Buradan Orhan V’nin bir an önce cezai yaptırıma tabi tutulması gerektiğini de belirtiyoruz.

 

 

“MELEK ASLAN’IN KATLEDİLMESİNDE TEK SORUMLU KARDEŞİ DEĞİL”

Melek Aslan’ın katledilmesinde tek sorumlu kardeşi değil, Sakarya’dan Adıyaman’a oradan Diyarbakır’a uzanan kadın düşmanlığıdır. Bu olay bize Türkiye’nin her kentinde kadına yönelik şiddetin, kadın katliamlarının nasıl organize bir şekilde uygulanabildiğini gösteriyor. Uzaklaştırma kararına rağmen, harekete geçen erkek zihniyet kendini Sakarya’dan Adıyman’a oradan da Diyarbakır’a kadar var etmiştir. Her yerde kadını katledenler erkek ziyniyeti,  erkek politikalarıdır.  Bu politikalara karşı kadın mücadelesini her gün biraz daha büyütürek alanlarda durmaya devam edeceğiz.

 

“BİZ KADINLAR MELEK’İN APAR TOPAR KAMUOYUNDAN HABERSİZ BİR ŞEKİLDE DEFNEDİLMESİNİ KABUL ETMİYORUZ”

Öte yandan Melek Aslan’ın cenazesi dün gece ailesi tarafından sessiz sedasız bir şekilde alınarak memleketi olan Adıyaman’da defnedilmiştir. Biz kadınlar Melek’in apar topar kamuoyundan habersiz bir şekilde defnedilmesini kabul etmiyoruz. Kadın cinayetlerinin politikliğine bağlı olarak kadınların cenazelerine olan yaklaşım toplumun şiddete karşı refleksini de ortadan kaldırmaya dönük bir yaklaşımdır.”

Editör: TE Bilisim