Merkez Sur ilçesinde yer alan ve tarihi geçmişe sahip Hasan Paşa Hanı, Diyarbakır’a gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olmaya devam ediyor. Özellikle yaz aylarında şehri ziyarete gelen misafirler, sabahın erken saatlerinde bu tarihi mekânda kahvaltı yapmayı tercih ediyor.
15 ÇEŞİDİ 400 LİRA, 28 ÇEŞİDİ 500 LİRAYA YÜKSELDİ
Tarihi atmosferi ve yöresel lezzetleriyle dikkat çeken Hasan Paşa Hanı’nda sunulan serpme kahvaltılar, çeşitliliği kadar fiyatlarıyla da öne çıkıyor. Han içindeki işletmelerde kahvaltı fiyatları sunulan ürün sayısına göre değişkenlik gösteriyor. 15 çeşitten oluşan kişi başı bir kahvaltı 400 liradan başlarken, 28 çeşide kadar çıkan kahvaltı menüleri ise 500 liraya kadar ulaşıyor.
DİYARBAKIR’A ÖZGÜ LEZZETLER
Serpme kahvaltıların içerisinde Diyarbakır’a özgü yöresel peynirler, zeytin çeşitleri, cevizli sucuk, kavurma, ballı kaymak, menemen, otlu peynir, yumurta, reçel çeşitleri ve tandır ekmeği gibi birçok ürün yer alıyor. Bu kahvaltılar, hem Diyarbakır mutfağını tanımak hem de tarihi bir mekânda lezzetli bir deneyim yaşamak isteyen misafirler tarafından yoğun ilgi görüyor.
DENETİM ÇAĞRISI
Vatandaşlar, fahiş fiyatlara tepki gösterirken Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne denetim çağrısında bulundu.
Öte yandan Hasan Paşa Hanı esnafı, artan maliyetlerin fiyatlara yansıdığını belirtirken, ziyaretçiler ise tarihi dokuda sunulan bu kahvaltı deneyiminin devam etmesi için fiyatları daha uygun olması gerektiğini vurguluyor.
HASAN PAŞA HANI TARİHİ
Hasan Paşa Hanı, Diyarbakır'da Ulu Camii'nin doğu girişinin karşısında, Gazi Caddesi'nin üzerinde yer alan tarihî han. Hanın iki kitabesinden öğrenildiğine göre, Diyarbakır'ın Osmanlılar tarafından alınmasından sonra üçüncü vali olan Sokollu Mehmet Paşa'nın oğlu Hasan Paşa tarafından 1572 ve 1575 yılları arasında yaptırılmıştır.