Bir dönem Diyarbakır’da seyyar lahmacun tezgâhları dolaştığını, düğün ve taziyelerde lahmacun yapıldığını ve her evde haftada en az bir gün fırına lahmacun içi hazırlanıp götürüldüğü öğrenilirken bu geleneklerin tarihe karışıldığına da dikkat çekiliyor.
DİYARBAKIR’DA LAHMACUN FITIN FİYATI NE KADAR?
Diyarbakır’ın mahalle fırınlarında halen yapılan lahmacun âdeti 10 lira hazırlanıyor. Seyyar tezgâhlarda bazen 40 liradan bazen de çifti 70 liradan satışa sunuluyor. Restoranlarda ise bu fiyat yaklaşık 4 katını buluyor. Evde lahmacun içini hazırlamanın püf noktası soğanıyla etini orantılı koymaktan geçiyor. Eti az soğanı fazla olan lahmacun hem kokuyor hem de tatsız oluyor. Evde lahmacun içi hazırlarken yağın biraz fazla tutulması eklenecek domateslerin de kabuklarının soyulması gerekiyor. Ek olarak Diyarbakır mutfağının en önemli baharatlarından nane ve reyhanda isteğe göre konabilir.
DIŞARIDAN YEMEK KOLAY, GÜVENMİYORUZ!
Diyarbakır Sur İçinde yaşayan 82 yaşındaki Süleyman Ceylan haftada bir gün fırına lahmacun ve pide gönderdiklerini kaydederek eski zamana olan özlemini şu şekilde dile getiriyor: “Eskiden Diyarbakır’da bacılarımız, hanımlar, annelerimiz taş fırınlara evde yaptıkları lahmacun içlerini gönderirlerdi. Biz de çıkmaya yakın gider fırından alır sıcak sıcak eve getirirdik. Sıcakken yemek çok hoş olurdu. Diyarbakır’da fırına biber soğanda gönderirdik yanında yemek için. Fırıncıya, “İçini bol tutun” dediğimiz kıymetli zamanlardı. Şimdilerde o çıtır tadı ve taş fırında pişen lahmacunun pidenin tadına az yerde rastlar olduk. Güvenilir olup olmaması konusunu açmıyorum bile! Bazı yerlerde ne eti olduğu belirsiz etten yapılan lahmacunları duyunca dışarıda yemeye de güvenemiyoruz.”