Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde değişen iklim koşulları nedeniyle üzüm veriminin düşük olduğu bir sezon yaşanıyor. Buna rağmen ilçede bağbozumu başladı.
KIŞLIK HAZIRLIKLAR BAŞLADI
Baharla birlikte, bakımı yapılan üzüm bağlarından aldıkları ürünlerin işlenmesi için kazanların kurulduğu Eskar Mahallesi'ndeki yurttaşlar, kışın tüketmek üzere pestil, pekmez ve cevizli sucuk yapımına başladı.
GÖRSEL ŞÖLEN
Üzümün ezilerek elde edilen şıranın dev kazanlarda kaynatılıp süzülmesinin ardından geleneksel yöntemlerle tüketim ürünlerine dönüştüğü bağbozumu, otantik kültürün bir görsel şölen sunuyor.
YILLARCA YAŞATILAN BİR GELENEK…
Yıllardır bu geleneğin devam ettiğine işaret eden köylüler, bağ bozumunun oldukça zahmetli bir iş olduğunu, ancak geleneği sürdürmeye çalıştıklarını söyledi. Kulplu çiftçiler; artık bağların eskisi gibi, ürün vermediğini, ama yine de gelenek haline gelmiş bağ bozumunu devam etmeye çalıştıklarını belirtiyorlar.