Diyarbakır İslami Sivil Toplum Kuruluşları, Azerbaycan'da başörtülü kız öğrencilerin okullara alınmamasını protesto etmek amacıyla cuma namazı çıkışında merkez Sur ilçesindeki Ulu Cami önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan da katıldı. Başörtülü öğrencilerin eğitim haklarının engellenmesine tepki gösterilen açıklamada, Azerbaycan makamlarına uygulamaya son verilmesi çağrısında bulunuldu.

“Azerbaycan’daki başörtüsü zulmüne dur de!” çağrısıyla düzenlenen açıklamada, Diyarbakır’daki İslami sivil toplum kuruluşlarının Azerbaycan’daki kardeşlerinin yanında olduğu vurgulandı.

Azerbaycan’da başörtülü kız öğrencilerin okul binalarına alınmadığı yönündeki karara tepki gösterilerek, bu uygulamaların inanç özgürlüğü ve eğitim hakkına aykırı olduğu vurgulandı. Türkiye’de 28 Şubat sürecinde yaşanan başörtüsü mağduriyetleri hatırlatılarak, benzer uygulamaların yeniden yaşanmaması gerektiği ifade edildi. Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan insan hakları ihlallerine karşı gösterilen duyarlılığın Azerbaycan’daki öğrenciler için de gösterilmesi gerektiği belirtilerek, Türkiye’nin diplomatik girişimlerde bulunması ve başörtüsü özgürlüğünün anayasal güvence altına alınması çağrısı yapıldı. Azerbaycan makamlarına ise öğrencilerin eğitim haklarının korunması ve mağduriyetlere neden olan uygulamaların sona erdirilmesi çağrısında bulunuldu.





