Haber: Devrim AKTÜRK

Günümüzden 11.000 ila 12.000 yıl öncesine ait olarak sunulan, Höyükte en eski yerleşim alanının Çanak-Çömleksiz Neolitik Dönem’e tarihlendiği aktarılan, son günlerde ikinci Hasankeyf vakası olarak adlandırılan ve yine Diyarbakır'ın Göbeklitepe'si olarak kamuoyu tarafından bilinen Kocaköy ilçesindeki Gre Fılla'da kurtarma kazıları devam ediyor.

ZİRA BARAJ SULARI YAVAŞ YAVAŞ DOLMAYA BAŞLADI

Tarihi alanın baraj altında kalacak olması vatandaşların tepkisine yol açarken, Bölgede 2019 yılında yoğun çalışmalara başlamış, 2022 ise son kazı sezonu olmak üzere devam ediyor. Zira baraj suları yavaş yavaş dolmaya başladı. Bu önemli konu hakkında ise Diyarbakır Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemil Alp gazetemize önemli demeçlerde bulundu. Gre Fılla'nın yok olmaktansa korunmasının çok önemli olduğuna vurgu yapan Alp, özellikle tapınağın olduğu gibi tamamının taşınacağını belirtti.

 

“GRE FILLA, GÖBEKLİTEPE İLE AYNI YAŞTA”

Kazı çalışmalarının devam ederek ilerlemekte olduğunu söyleyen Alp, "Biliyorsunuz ki bu bir kurtarma kazısıdır. Kazılarda ise bilindiği gibi kamuoyu tarafından bilinen bir tapınak ortaya çıktı. Tapınak, Göbeklitepe ile aynı yaşta ve çok kıymetli bir eser. Evet, tarihi alan sular altında kalacaktı. Bakanlığımıza eserlerin aynı şekilde taşınması önerisinde bulunduk.” dedi

"İNANAMAYACAKSINIZ AMA GÖRDÜĞÜNÜZ TAPINAK AYNI ŞEKİLDE TAŞINACAK"

Konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın olumlu yanıt verdiğini belirten Alp, "Bakanlığımız, hazineye ait yer temini yapılarak taşınması için uygun buldu. Biz de yer arıyoruz. İçkale'de düşündük ama orası sit alanı. O yüzden de şimdi arayışımız devam ediyor. Yalnız unutmayalım, Hasankeyf'te Zeynel Bey Türbesi, Cami, minare ve diğer tarihi yapılar taşındı. O yüzden de yok olmaktansa, korunması önemlidir. Keza sizden fazla ben de istiyorum. Bu yüzden de tapınağın tamamı taşınacak. İnanmayacaksınız ama gördüğünüz tapınak aynı şekilde taşınacak." diye konuştu.

Editör: Mücadele Gazetesi