Fatih SURUÇ

MÜCADELE- Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil, kuraklıktan etkilenen çiftçilerin yeni sezon buğday, arpa ve mercimek ekimi için Tarım Bakanlığı’nın yapacağı nakdi destek yardımını beklediğini belirten Delil, “Çiftçi ekim zamanına girdi ve yapılacak nakdi yardım desteğiyle ekim yapacak. Bir an evvel Tarım Bakanlığı’nın kuraklıktan zarar gören çiftçilere nakdi desteğin verilmesini istiyor.” Dedi.

 

Diyarbakır ve bölgede pamuk hasadının da başladığını söyleyen Delil, pamuk fiyatlarının da biran evvel belirlenmesi gerektiğini söyledi. Delil, “Pamuk fiyatında belirsizlik var. Çiftçinin ürünü piyasaya gelince fiyatlar düşüyor. Ancak çiftçinin elinde mal kalmayınca tüccarların eline geçtikten sonra fiyatlar yükseliyor, bunların önüne geçilmeli.” Diye konuştu.

 

“BİRAN EVVEL KURAKLIK DESTEĞİ VERİLMELİ”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil’in açıklamaları şöyle, “Çiftçinin beklentisi kuraklıktan kaynaklı yapılacak olan nakdi destektir, ama ödenmedi. Çiftçi ekim zamanına girdi ve yapılacak nakdi destekle ekim yapacak. Bir an evvel Tarım Bakanlığı tarafından kuraklıktan zarar gören çiftçilere nakdi desteğin verilmesini istiyor.  Buğday, arpa ve mercimek ekimi başlıyor.

 

“PAMUK FİYATINDA BELİRSİZLİK VAR”

Pamuk hasadı başladı. Ancak pamuk fiyatında belirsizlik var. Çiftçinin ürünü piyasaya gelince bu fiyatlar düşüyor. Bu kadar zorluklarla üretim yapan çiftçinin tam hasat sezonuna gelince fiyatlar neden değişiyor. Ne zaman çiftçinin elinde mal kalmayınca tüccarların eline geçtikten sonra fiyatlar yükseliyor, bunların önüne geçilmeli. Bir an evvel Çukobirlik ve pamuk fabrikalarının bununla ilgili açıklama yapmaları gerekmektedir. Ayrıca İzmir Borsası ve Diyarbakır Borsası bununla ilgili bir fiyat belirlenmesi yapmalıdır. Pamukta 450 ile 700 kilo arası verim ortalaması var. Çiftçiler pamuk hasadından memnun. Çiftçilerin bekleyişi devam etmekte bir an önce piyasada fiyat oluşmalıdır. Beklentimiz ise 1 kilo pamuk fiyatının en az 10 lira olmasıdır.” Dedi.

 

YARDIM RESMİ GAZETE’DE YAYINLANDI

Kuraklık nedeniyle yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere destekleme ödemesi yapılacak. 2021 yılında iklim faktörlerine bağlı olarak yetersiz yağış nedeniyle kayıtlı üretim alanlarında yetiştirdikleri ürünlerde yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere doğrudan gelir desteği ödemesi yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, destekten yararlanacakların, Çiftçi Kayıt Sistemi içinde bulunmaları ve arpa, buğday, nohut, mercimek, yulaf ve çavdar ürünlerini ekmiş olmaları gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bir defaya mahsus olarak yapılacak ödemeler, Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştirilecek.

Editör: TE Bilisim