Fatih SURUÇ

MÜCADELE- Dicle Üniversitesi Mimarlık Bölümü, seçmeli derslerinden olan yöresel mimari dersi kapsamında ders yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Şefika Ergin tarafından öğrencilerle birlikte Karaçalı (Tilalo) ve Erimli köylerine geziler düzenlenerek yöredeki geleneksel yapılar inceledi. Gezi kapsamında geleneksel yapıların mimari özelliklerinin yerinde tespiti, yerel yapı örneklerinin mimari özelliklerinin anlatılması ve yaşayan halka dair insan –mekan kurgusunun incelenmesi amaçlandı.

 

 

DÜ’den yapılan açıklamada, “Köy yerleşimlerindeki geleneksel yapılardan olan kerpiç evlerin planlama, taşıyıcı strüktür, malzeme gibi mimari özellikleri, mevcut yapılar üzerinden incelenerek öğrencilere detaylı olarak anlatıldı. Hanelerdeki kullanıcılarla görüşmeler yapılarak, geleneksel evlerin avantaj ve dezavantajları hakkında görüşler alındı. Evlerin ve yaşamın geçmişini öğrenebilmek adına, evlerdeki yaşlı kullanıcılar ile sohbet edildi, evlerin yapım ve onarımına dair tecrübe ve bilgi birikimleri paylaşıldı. Bunların yanı sıra, Karaçalı köyünde kerpiç bir yapının toprak dam olan üst döşemesinin yıpranmış olması nedeniyle yapının üst döşeme yenilenmesi, öğrencilerle birlikte uygulamalı olarak incelendi. Yapının toprak damı tamamen sökülerek yerine, özgünlüğü korunan aynı yapım sistemi ile yeni bir üst örtü uygulaması, bölgedeki geleneksel yapı ustaları tarafından yenilendi. Toprak dam yapım uygulamasının her aşaması, eğiticiler ve ustalar tarafından öğrencilere gösterilerek anlatıldı.

 

Köyde yaşayan halkın üniversitemizin köylerinde yapılan bu paylaşımlarından oldukça memnun olduklarının ifade etti ve bu tür etkinliklerde, üniversitemiz ve fakültemizi her zaman görmek istediklerinin temennisinde bulundular.”

Editör: TE Bilisim