MÜCADELE- DİGER’den yapılan açıklamada, “Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi, 1-3 Aralık 2021’de toplanacak olan 20’inci Eğitim Şurası öncesinde anadili ve/veya babadili Kürtçe olan çocuklar için okul öncesinden üniversiteye dek ‘Kürtçe anadilinde zorunlu eğitim’ başlatılmasını önermektedir. Önerimiz, ‘anadil temelli anadilinde eğitim’ yani ‘Türkçe temelli Kürtçe eğitim’ başlatılmasına dairdir. Bu kapsayıcılığı artıran önerimizi 1973 tarih ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda yer alan ‘eğitimde fırsat ve olanak eşitliği’ ilkesi ışığında dile getiriyoruz” denildi.

 

Açıklamada şunlar kaydedildi: “ABİDE 2018, EGÇİ 2018, TIMMS 2019, PISA 2018, LGS gibi sonuçlar ve raporlar bölge (Kuzeydoğu, Ortadoğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri) ile diğer bölgeler arasındaki başarı farkını veri temelli kanıtlarla ortaya koymaktadır. Geçmiş dönem sonuç ve raporları ise bu başarı farkının tarihsel olduğunu işaret etmektedir. PISA 2018 sonuçlarına göre, bölge diğer en başarılı bölgeden 3 yıllık öğrenme süreci kadar geridedir. Sorun bölgeler arasındaki başarı sıralamasında bir bölgenin sürekli sonuncu olması değil, diğer bölgelerle arasındaki farkın bu denli yüksek olmasıdır. Bölgeler arası eşitsizlik kadar bölge içi eşitsizlik de bir diğer önemli başlıktır.

 

Bu mutlak gibi görünen farkta ve geri kalmışlıkta sosyoekonomik zayıflık, ebeveynin eğitim durumu, okul sayısı, öğretmen sayısı, okullulaşma oranı ve çocuğun okul öncesi eğitim almamasının yanı sıra anadilinde eğitim yokluğu da bir etkendir; eşitsizlik sağlamaktadır.”

 

1925’teki Şark Islahat Planı Kararnamesi, 1925’teki “Vatandaş Türkçe konuş” kampanyası ve 1983 tarihli 2932 sayılı yasa ile Türkçe dışındaki her bir anadilin eve hapsedildiğine değinilen açıklamada, “Ancak, 2012 yılında Kürd diline devlet okullarında, üniversite ve basında alan açılmıştır. O alanda günümüze dek daralma olmamış aksine bu alanla dikkatle ilgilenilmiş, korunmaya ve güçlendirilmeye çalışmıştır” ifadelerine yer verildi.

 

DİERG, 20’inci Eğitim Şurası’nda belirlenecek tavsiye kararları arasında “Kürtçe anadilde zorunlu eğitim” uygulamasına geçişin de yer almasını önerdi.

 

Ana teması "Eğitimde Fırsat Eşitliği" olan 20’inci Türkiye Milli Eğitim Şurası 30 Kasım’da Ankara'da toplandı ve 3 gün sürecek.

 

Milli eğitim sistemi için tavsiye kararları almak üzere 7 yıl aranın ardından toplanacak Şura kapsamında "Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği", "Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi" ve "Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi" başlıklarında özel ihtisas komisyonları kurulacak.

Editör: TE Bilisim