Fatih SURUÇ

MÜCADELE- Diyarbakır’da filyasyon ekiplerinin önceki dönemlere göre PCR testi yapmadıklarını söyleyen SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Gültekin, kentteki vaka artışında filyasyon ekiplerinin etkisinin olduğunu söyledi. Kentte son birkaç günde hastanede yatan hasta sayısında yüzde 10’luk bir artışın olduğunu da belirten Gültekin, vatandaşları aşı olmaya davet etti.

 

“DİYARBAKIR’DA VAKA SAYISINDA YÜZDE 10’LUK BİR ARTIŞ VAR”

Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Gültekin’nin açıklamaları şöyle, “Türkiye’de olduğu gibi Diyarbakır’da da son birkaç gündür vaka sayısında bir artış var. Hastanelerdeki yatışta son 1 ayda bir düşüş vardı ama son 2 gündür hasta yatışında bir artış var. Mesela Bismil’de son bir ayda hastanede günlük yatan sayısı 5-6’yı geçmezken bugün 10’a yaklaştı. Ergani’de 45-50’i bulmaya başladı ve bunun 15’e yakını yoğum bakımda yatıyor. Gazi Yaşargil EAH’de son bir aydır 40-45’lerdeydi ama bugün 60’a yakın hasta var. Fakülte hastanesinde 7-8 hasta varken bugün hasta sayısı 10’u geçmeye başladı. Dolayısıyla son 2-3 gündür Diyarbakır’da vaka sayısında yüzde 10’luk bir artışın olduğunu söyleyebiliriz.

 

“VAKA ARTIŞINDA FİLYASYON EKİBİNİN ETKİSİ VAR”

Filyasyon ekipleri 2-3 ay öncesine kadar Türkiye genelinde aynı hanede pozitif çıkan kişinin temaslı kabul edilip 14 gün karantina da kalıyordu. Onları da yine filyasyon ekibi gidip PCR testi yapıyordu. Şimdi öyle değil, filyasyon ekibi PCR testini sadece şikayetleri olanlara yapıyor. Buda vaka sayılarının artmasında ciddi etkisinin olduğunu düşünüyoruz. Filyasyon ekiplerinin bir sitede görünmesi bile oradaki insanlarda bir duyarlılığa sebebiyete veriyordu. Şimdi oda olmayınca bu rehavet sonuca yansıyor.

 

“AŞI OLMAMIZI TOPLUMSAL BİR GEREKLİLİK OLARAK DÜŞÜNMELİYİZ”

Aşılamada yapılan çağrılar istenilen seviyeye gelinmedi. İlk doz aşılamada iyi seviyede olsak ta ikinci doz aşılanama da halen yüzde 60’ı aşamadık. İnsanlar maskeyi takmıyor artık. Hastanede yatan hastaların yüzde 90’ı ya eksik aşı yapmış yada hiç aşı yapmamış kişilerdir. Bu tesadüf değildir. Mevsimsel geçişlerden dolayı insanlar belirtileri grip diye de test yaptırmıyor. Buda vaka sayılarına yansımıyor. Salgında 1 kişi 10 kişiyi etkilediği gibi 10 kişide 100 kişiyi etkiliyor. Ayrıca insanlara zorla aşı yaptırmayı da doğru bulmuyoruz. İkna edici yollar geliştirilmeli. Aşı olmamızı toplumsal bir gereklilik olarak düşünmeliyiz.”

Editör: TE Bilisim