Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Dünyayı etkisi altına alan ölümcül koronavirüsün Diyarbakır’daki son durumu hakkında bilgi veren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, “Diyarbakır’da hastanelerde tedavi gören hasta sayısı 60 civarı yoğun bakım olmak üzere toplamda 180. Geçen haftaya göre yaklaşık % 10’luk bir düşüş var.” Dedi.

 

Geçen hafta gazetemize vaka sayıları hakkında açıklama yapan Gültekin, “Diyarbakır genelinde ilçelerde dahil olmak üzere gelen hasta sayısı 300 civarında ve bunun 70-80’i yoğun bakım hastası.” Açıklamasını yapmıştı. Test sayısının düşmesinin de yanıltıcı olabileceğini söyleyen Gültekin, tam kapanmayla birlikte azda olsa bir düşüşün olduğuna vurgu yaptı. Gültekin, “Tam kapanmayla birlikte test sayısında düşüşün olması ulaştığımız verilerde bizi yanıltabilir ancak geçen haftaya göre tam kapanmanın etkisiyle vaka sayısında yüzde 10’luk bir düşüşün olduğunu söyleyebiliriz.” Dedi.

 

SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken

 

“BİZ KAPANMAYI İSTİYORDUK AMA BU KAPANMA DEĞİL”

Sendika olarak tam kapanma taleplerinin olduğunu ancak ‘Tam Kapanma’yı kısmı kapanma olarak değerlendiren Güldiken, “Biz kapanmayı istiyorduk ama bu kapanma değil, kısmi kısıtlama esasında. Çünkü birçok kişi çalışmaktadırlar. Vatandaşların neredeyse yarısı çalışıyor. Bundan dolayı da biz bu duruma bir kapanma olarak bakamayız. Birçoğu insan da dışarıda ve hiç abartmıyorum çoğu yerde de arama gibi bir durum ortada değildir. Esnaf mecbur kaldığı için daraba altı çalışıyor. Fabrikalarda ve organize sanayi yerlerinde insanlar çalışıyor. Fabrikalarda hangileri kurallara uyarak çalışıyor ki?” dedi.

 

“İŞE GİTMEYENLERİN MUTLAKA EKONOMİK OLARAK DESTEKLENMESİ GEREKİR”

Sendika olarak önerdikleri tam kapanmayı özetleyen Güldiken, “Tam kapanma şu demek, sadece sağlıkta ve emniyette çalışanlar dışında, hiçbir ayrım gözetmeksizin gerçekten hastalığı olanlar, kronik hastalığı bulunanlar, diğerlerinin de en uygun koşul nasılsa, mesafeyi de azaltarak iş yerindeki çalışanların bir arada bulunmasını engelleyen, yoğunluğu da azaltarak bir şekilde düzenlenebilir ve zorunlu olmayan hiçbir iş yerinin açık olmaması lazım özen gösterilmeli ve işe gitmeyenlerin mutlaka ekonomik olarak desteklenmesi gerekir. Aile Bakanlığı’na her ay yüzlerce başvuru oluyor ve bu rakamlar gün geçtikçe artıyor. Vatandaşlar geçinemiyor, buradaki başvurulardan bile ne kadar zor durumda olduklarını anlayabiliyoruz.

Editör: TE Bilisim