Devrim AKTÜRK

 

MÜCADELE- Koronavirüs salgınında vaka sayılarının yeniden yükselişe geçmesinin ardından gözler yüz yüze eğitime çevrildi. Yaklaşık 1,5 yıldır kapalı durumda olan üniversitelerin açılıp açılmayacağı da merak konusu oldu. Üniversite öğrencileri korona virüs salgını nedeniyle geçtiğimiz son üç eğitim-öğretim dönemini uzaktan eğitimle sürdürmüşlerdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki Kabine Toplantısı açıklamalarında üniversitelerin 13 Eylül'de başlayacağını bildirmişti. Korona virüs salgının seyrine göre yeni eğitim öğretim yılında durumun ilerleyen günlerde netleşmesi bekleniyordu.

 

27 Mayıs tarihinde yüz yüze eğitimle hem üniversitelerine, hem de kampüslerine buluşacağı günü dört gözle bekleyen Dicle Üniversitesi öğrencileri, üniversite yönetiminin aldığı karar sonrasında sosyal medyadan tepkilerini belirtmişti. Dicle Üniversitesi yönetimi aldıkları kararda 27 Mayıs-17 Ekim tarihleri arasında eğitimlerin online olarak yapılacağını paylaşırken, 18 Ekim 2021 tarihinden itibaren eğitim-öğretim ile ilgili tüm faaliyetlerin yüz yüze yapılmaya başlanacağı, fakat sürecin de güncellenebileceğini belirtmişti. Bu duruma sessiz kalmayan ve son 3 dönemi online olarak uzaktan eğitimle sürdüren üniversite öğrencileri, 4. dönemde de online eğitim görmek istemediklerini aktararak sosyal medyadan #DicleYüzYüze hasthag’i açıp 16 bin tweet atarak karara tepki göstermişti. Gelen tepkilerden sonra Dicle Üniversitesi Rektörü Mehmet Karakoç, üniversitenin sosyal medya hesaplarından yaptığı canlı yayında tepkilere yanıt verdi.

 

2021-2022 eğitim-öğretim yılında Dicle Üniversitesi’nin yüz yüze eğitim kararı aldığını söyleyen Karakoç, “Biz Dicle Üniversitesi olarak eğitim-öğretim programında Tıp Fakültesi hariç 27 Eylül’de dersleri online olarak yapıyoruz, 3 hafta boyunca online olarak yapacağız. Online eğitimden sonra ise dekanlıkların ve yüksekokullarımızın durumuna göre tamamen yüz yüze eğitime geçeceğiz. Bu tek şube olabileceği gibi, A-B şubesi olarak da yapılabilecektir. Bunu da yaparken 1. ve 4. sınıfları sabah derslere alırken, 2, 3 ve 5. sınıfları ise öğleden sonra eğitim-öğretime alacağız. Ders saatlerini azaltıyoruz. 50 dakikalık dersler 35 dakikaya düşüyor. Dicle üniversitesi yüz yüze eğitim yapacak ama ilk üç hafta tek online yapacaktır. Bunu şehrimiz için yapacağız. Yani tüm derslerde ilk 3 haftayı teorik yapacağımızı belirttik.” dedi.

 

“KAMPÜSÜMÜZE AŞI YAPMA STANDI EKLEYEBİLİRİZ”

Diyarbakır’da aşı oranlarının arttığına dikkat çeken Karakoç, “Aşı ortalamaları arttıkça Kovid-19 olma sayısı da düşüyor. Aşılama isteyenler olursa, hastanemizde aşılama yeri var. Hatta aşı yapmak isterseniz kampüsümüzde aşı yapma standı da ekleyebiliriz. Bakanlığın açıklamasında aşısız da hastaneye gelindiği öğrenildi. Diyarbakır’ımız çok genç bir yaş grubuna sahiptir.” diye konuştu.

 

“KAMPÜSÜMÜZÜN HEMEN İÇİNE SERVİS GELMESİ TALEBİNDE BULUNACAĞIZ”

Diyarbakır’da şu anda herhangi bir yurdun yapılmadığını aktaran Karakoç, “Bizim kampüsümüzün hemen yanında kız yurdunun yanında bir yurt yapılması düşüncesi var. Bugüne kadar Diyarbakır’da yurt sorunu yoktu. Son zamanlarda erkek öğrencilerimiz için biraz sorun oldu. Yurtlarda kız öğrencilerde ulaşım problemi yok. 2021’in başında yurtların dışarıda olduğunu, üniversiteye uzak olduğunu, bunun için de kampüsümüzün hemen içine servis gelmesi talebinde bulunacağız. Bunu belediye ile yurtlara aktaracağız.” Şeklinde konuştu.

 

“KÜTÜPHANEMİZ İNŞAATTA AMA SİZ GELDİĞİNİZDE BİTECEK”

Dicle Üniversitesi’nde yeni bir kütüphanenin müjdesini veren Karakoç, “Kütüphanemiz şuan inşaatta ama siz geldiğinizde bitecek. Kütüphanemizin ismi Diyarbakır’ımızın, Türkiye’nin ve dünyanın sayılı kişilerinden biri olan Ali Emiri olacaktır. Kütüphanemize, Dicle Üniversitesi Ali Emiri Merkez Kütüphanesi ismi verildi. Bu ayın ortasında kütüphanemiz bitecektir. 750 metrekare ilave yer kazanılarak kütüphanemizi bitiriyoruz. Ayrıca kampüsümüzle ilgili şunu söyleyebiliriz ki, Dicle üniversitesinden daha yeşil bir kampüs yoktur.” dedi.

Editör: TE Bilisim