Devrim AKTÜRK

MÜCADELE- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Eylül’de üniversitelerde yeniden yüz yüze eğitimin açılacağını söylemesi üzerine öğrenciler şimdiden hazırlıklarını yapmaya başladı. Son 3 dönemi uzaktan geçirmek zorunda kalan öğrenciler, yeni dönemde okullarına kavuşmayı dört gözle bekliyor. Ancak Diyarbakır’da son dönemlerde artan kira artışları vatandaşın belini bükerken, öğrenciler de bu kira ücretlerini nasıl karşılayabileceklerini kara kara düşünüyor. Özellikle üniversite öğrencilerinin yoğun yaşadığı Kayapınar, Yenişehir, Sur ve Bağlar’da konut kiraları cep yakarken, öğrenciler ise fiyatlarda iyileştirme yapılmasını bekliyor.Konuyla ilgili olarak gazetemize konuşan Eğitim-Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin, yurtta kalamayan birçok öğrencinin olduğunu söyleyerek, ekonomisi iyi olmadığı için binlerce öğrencinin eğitim haklarından feragat ettiğini savundu.Yaşanan kira artışlarının önüne geçmek için yetkili mercilere seslenen Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı (DİEM-DER ) Mustafa Koç ise, “Kiralar almış başını gidiyor. Diyarbakır’da kiralar çok fahiş fiyatlara veriliyor. Kiralara da kimse dur demiyor. Diyarbakır’daki artışlar yüzde 100-150 düzeyindedir.” dedi.

 

“EKONOMİSİ İYİ OLMADIĞI İÇİN, EĞİTİM HAKKINDAN FERAGAT EDEN BİNLERCE ÖĞRENCİ VAR”

Öğrencilerin yaşadıkları sorunlara karşılık olarak, devletin öğrencilere ekonomik imkanlar sağlaması gerektiğini söyleyen Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin,“Sırf ekonomisi iyi olmadığı için eğitim hakkında feragat eden yüzlerce ve binlerce öğrenci var. Bu seneki kira artışları da öğrencinin üstüne ayrı bir yük olacak. Bunun dışında yurtta kalamayan birçok öğrenci var. Bir evde maksimum kalınacak öğrenci sayısı 4’tür. Ve çoğu öğrencimiz evin ihtiyaçlarını karşılamayacak seviyededir.” dedi.

 

“YURTTA KALAMAYAN BİRÇOK ÖĞRENCİ VAR”

Yaşanan kira artışlarının sadece Diyarbakır özelinde değil, Türkiye’nin dört bir yanında öğrencilere sorunlar yaşattığını söyleyen Akşahin, “Tabi bahsettiğimiz kesim, öğrenci kesimidir. Tamamıyla aileye bağımlı olarak yaşayan, geçimini aile ekonomisinden sağlayan, devletin bir burs verirse cüzi miktarda ekonomisini idame ettirmeye çalışan bir kesimden bahsediyoruz. Keza öğrencilerin birçoğu, başta Büyükşehirler de olmak üzere part-time çalışıyor. Buralarda çalışmayan öğrencinin kendine bakma durumu olmuyor. Sırf ekonomisi iyi olmadığı için eğitim hakkında feragat eden yüzlerce ve binlerce öğrenci var. Bu seneki kira artışları da öğrencinin üstüne ayrı bir yük oldu. Bunun dışında yurtta kalamayan birçok öğrenci var. Bir evde maksimum kalınacak kişi sayısı 4’tür. Ve çoğu öğrencimiz evin ihtiyaçlarını karşılamayacak seviyededir.Üniversitelerde öğrenci olarak eğitim görmek, maddiyata temellendirilmiş durumdadır. Biz eğitim haklarının devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

“DİYARBAKIR’DAKİ ARTIŞLAR YÜZDE 100-150 DÜZEYİNDEDİR”

Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı (DİEM-DER ) Mustafa Koç, “Kiralar almış başını gidiyor. Diyarbakır’da kiralar çok fahiş fiyatlara veriliyor. Kiralara da kimse dur demiyor. Herkes keyfi olarak rakam biçiyor. Normalde resmi olarak kiralarda yüzde 15’lik bir artış var. Diyarbakır’daki artışlar yüzde 100-150 düzeyindedir ve maalesef ki ilimizdeki kira fiyatları Türkiye’nin en yüksek kiralık evleri olan illeri arasına girmesine neden oluyor.Eminim ki hiçbir öğrenci bu şartlarda kiralık ev bulamayacak. Geçen yıllarda birkaç öğrenci 1200 TL’ye kiraya ev bulabiliyordu ama şimdi bulamayacaklar. Şu anda mal sahibi öğrencilere ev vermez. Belki Bağlar ile Yenişehir’de bulabilir ama Bağlar’da öğrenci kalamaz. Öğrenciler Bağlar’da sorun yaşar, sıkıntılar yaşar. Yenişehir’de belki bulabilirler ama 1300-1400 TL arasında başlıyor.

 

“GENÇLERİMİZ KORSAN EMLAKLARA KANMASIN”

Dolandırıcı korsan emlakçılar da almış başını gidiyor. Gençlerimiz bu korsan emlaklara kanmasın. Hangi emlakçıya giderlerse mutlaka bir maliyet kaydı, dernek kaydına baksınlar. Varsa resmidir, yoksa dolandırıcıdır. Resmi emlakçı olup olmamalarını sorgulasınlar. Bu konuya çok acil olarak mevcut olan hükümet ile yerel yönetim el atsınlar. Yetkililer hiç, öğrenciler sokakta kalacak, diye sormuyorlar mı?” dedi.

Editör: TE Bilisim