Devrim AKTÜRK

MÜCADELE- Sur olaylarından dolayı evini terk etmek zorunda kalan ve bugünlerde kiracı olarak ayda 700 TL kira parası ödediğini söyleyen Zübeyde Turan’ın Sur’daki evi, Sur Belediyesi ekiplerince metruk yapı olduğu öne sürülerek yıkılma kararıyla karşı karşıyaydı. Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Turan’ın ikametini metruk gösterilen yapıdaki eve alması, evine taşınması, elektrik ve su aboneliklerini yapması, bu adımları atması dahilinde evini yıkmayacaklarını söyledi. Zübeyde Turan ise evinin yıkım kararının sadece 20 günlüğüne durdurulduğunu, evin bakım, onarım ve yapımını bu süre zarfında yapılmaması dahilinde tekrardan evinin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını belirterek 2 ay süre istediğini söyledi. 

 

Sur’da 2015 yılında yaşanan Sur Olayları nedeniyle evini terk etmek zorunda kalan Zübeyde Turan, geçen süre içinde evinin, ‘metruk yapı’ olarak bildirildiği için Sur belediyesince yıkım kararı alındığını söylemişti. Bunun üzerine DEVA Partisi ile Saadet Partisi Diyarbakır İl Yönetimi Turan’a destek olmak için ziyarette bulunurken, Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi gazetemize konuşmuştu. Metruk yapılarda genel sağlığı etkileyen madde bağımlılığı, fuhuş vb. amaçlı kullanılan evlerin varlığından söz eden Çiftçi, “Biz para verip ev yıkma derdinde değiliz. Evini metruk halden çıkaranların evini karara rağmen yıkmayacağız. Bize bu konuda yardımcı olursanız Sur ve Surda yaşayanlar adına hayırlı bir iş yapmış olursunuz.” Demişti. 

 

Dünkü ziyaretin ardından Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin, KaymakamÇiftçi’nin Turan Ailesinin evinin yıkım kararını durdurduğunu, Zübeyde Turan’ın ikametini metruk gösterilen yapıdaki eve alması, evine taşınması, elektrik ve su aboneliklerini yapması, bu adımları atması dahilinde asla evini yıkmayacaklarını net bir şekilde dile getirdiğini söyledi.

 

Konuya ilişkin olarak gazetemize konuşan Zübeyde Turan, Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi’ye teşekkür ettiğini belirterek, “Ancak bugün de Sur Belediyesi yetkilisi olduğunu söyleyen biri evime gelerek, evim için 20 gün mühlet tanındığını, evimi son 20 gün içinde bakımını, onarımını ve yapımını tamamlamam şartıyla yıkmayacaklarını söyledi. Ancak evimi 20 gün içinde tastamam sonlandıramam. Bu evin her şeyini bitirebilmem için en azından 2 ay mühlet tanınmasını istiyorum. Çünkü bu evin masrafları var, kapısıdır, penceresidir, kumudur, çimentosudur, su ve elektrik sayaçları ile tesisatıdır. Yani bunları 20 günde bitiremem, bitirsem bile bunların hepsi, evimin tüm masrafı en az 20 bin TL eder. Benim bu parayı kısa sürede bulmam ise neredeyse imkansız haldedir. Kaymakam Bey’den ricam bana 2 ay mühlet tanınsın, onlardan maddi değil, manevi destek talep ediyorum. Ancak tanınmasa bile evimin onarımı ve bakımı için imkanlarım dahilinde her şeyimi seferber edeceğim. Artık evimde rahat bir şekilde yaşamak ve oturmak istiyorum. Ancak yine de her şeye rağmen Kaymakam Bey’den 2 ay süre istediğimi belirtmek istiyorum. Gereğinin yapılması için Kaymakam Bey’e arz ediyorum.” Dedi.

 

EVİNİ TADİLAT YAPACAKLARA KARIŞILMAYACAK

Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin detaylarını anlatan Ergin, “Sayın Kaymakam Bey’i aradık. Dün kendileriyle telefon görüşmesi yaptık. Onlar da metruk yapılarla ilgili böyle bir kararı aldıklarını söylediler. Ev sahipsiz olunca madde bağımlılarının geldiğini, fuhşun yapıldığını belirttiler. Tabii ki de bu sözlerioralarda bulunan her türlü metruk yapı aktararak anlattılar. Yani sadece Zübeyde Turan teyzemizin evinden bahsetmediler. Orada bulunan boş evlerde hadiselerin yaşandığını belirttiler. Bu sebeple de oralarda bulunan atıl yapıdaki evlerin, metruk yapıların yıkımıyla ilgili bir karar aldıklarını ifade ettiler. Ancak evine dönme niyetinde olan, evini tadilata sokma niyetinde olan kişiler olursa evlerine karışmayacaklarını ifade ettiler. Zübeyde Turan teyzemizin de ikametini o eve alması, evine taşınması, elektrik ve su aboneliklerini yapması, bu adımları atması dahilinde asla evini yıkmayacaklarını net bir şekilde dile getirdiler. Bundan dolayı da Kaymakam Bey’e teşekkür ediyoruz.Biz Saadet Partisi Diyarbakır İl Yönetimi olarak, Zübeyde Turan teyzemize maddi manevi elimize düşen her türlü vazifeyi kendilerine imkanlarımız ölçüsünde sürdüreceğiz. Konunun da takipçisi olacağız. Kendileri de imkanları zorluyor. Bu vesileyle yardımcı olmak isteyen varsa teyzemize desteklerini sunmalarını rica ediyoruz. ” Diye konuştu.

 

Konuya ilişkin olarak geçen hafta gazetemize açıklamada bulunan TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Ferit Kahraman,  Sur Belediyesi’nin Turan’a destek ve imkan sağlamak zorunda olduklarını söylemişti.

 

DİYARBAKIR DEVA DA ZİYARET ETMİŞTİ

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen ve beraberindeki partililer de, Sur’da evini yıkılmasını istemeyen Zübeyde Turan’a geçen hafta destek ziyaretinde bulunmuştu. “Burayı yıkmak demek ne hukuka ne de vicdana sığar” diyen ve kadının evinin yıkılmaması için Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi’ye seslenen Turan, sesinin duyulmasını ve evinin yıkım kararının geri çekilmesini istemişti.

 

“BİZİM KİMSENİN EVİNİ YIKMA GİBİ BİR DERDİMİZ YOK”

Dün gazetemize konuşup, evin yıkımıyla ilgili olarak Turan Ailesi’ne, evlerine sahip çıkması için süre tanıdıklarını ve yine tanıyacaklarını ama evin bu şekilde metruk halde kalmasına müsaade etmeyeceklerini söyleyen Çiftçi, “Bizim kimsenin evini yıkma gibi bir derdimiz yok. Ancak Sur İçinde çokça metruk hale gelen ve genel güvenliği, genel sağlığı etkileyen uyuşturucu, fuhuş vb. amaçlı kullanılan evler var. Ve o mahallerde oturan vatandaşlarımız bu durumdan son derece rahatsızlar. Ailesi gelsin evini onarıp otursunlar. Biz memnun oluruz. Biz bu metruk binaları yıkmasak yakında Sur İçi önemli oranda metruk binalar ile dolacak. Tescilli olmayan, çevresel etki değerlendirmesi yapılan konutlardan korunmaya uygun olmadığı Koruma Kurulundan ve ilgili kurumlardan görüş alınan binaları ilan ediyoruz ve sahiplerine tebligat mevzuatına uygun tebliğ ediyoruz. İtiraz olmazsa yıkım kararı alıyoruz. Bu teyzemizin de evi işle ilgili bütün süreçler işlendi. Ancak tekrar ifade ediyorum, biz para verip ev yıkma derdinde değiliz, evini metruk halden çıkaranların evini karara rağmen yıkmayacağız. Bize bu konuda yardımcı olursanız Sur ve Surda yaşayanlar adına hayırlı bir iş yapmış okursunuz.” Şeklinde konuşmuştu.

 

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi Lalebey Mahallesi Bey Sokak’ta 2 katlı evi bulunan, tapusunun vefat eden eşi adına olan ve Sur olaylarından dolayı yaşadığı evi terk etmek zorunda kalan Zübeyde Turan, Sur Belediyesi tarafından evinin metruk yapı gösterilerek yıkılacağını, bununla beraber kendilerine evinin yıkılması karşılığında herhangi bir paranın verilmeyeceğini söyledi. Sur olaylarından sonra evine geldiğinde tapusunu çöpte bulduğunu, evindeki kapı, pencere, mutfak ve elektrik eşyalarının hırsızlar tarafından çalınıp yağmalandığını, eşinin de vefat etmesinden dolayı kiralık bir evde ayda 700 TL ödeyerek yaşadığını anlatan Turan, “Bu evimiz 2 katlıdır, tapusu vardır ve evim eşime aitti. Ancak eşim vefat etti. Sur’daki olaylardan dolayı biz evimizi terk etmek zorunda kaldık. Bundan bir ay evvel komşum bana, yetkililerin gelip evimi yıkacağını söyledi. Bununla alakalı ben çabaladım ve belediye ekipleri bana 15 gün mühlet vererek evimi onarabildiğim kadar onarmamı, eğer evim onarılmazsa yıkacaklarını belirtti. Şimdi de evimin tam olarak onarılamadığını ve bundan ötürü de yıkacaklarını söylüyorlar. Fakat ben 15 günde anca evimin içini temizledim ve bir kısım yerlerin boyasını yapabildim. Evimin dış kapısı takılı, dış taraftaki duvarda da penceremin sacı takılı haldedir. Bundan ötürü de dışarıdan kimse evimi kötü amaçlarla kullanamaz. Evimin yıkılmasını istemiyorum.” Demişti.

Editör: TE Bilisim