MÜCADELE- Pandemi süreciyle öğrenciler KYK yurtlarından uzun süre yararlanamadı. Koronavirüs sürecinde KYK yurtlarında pozitif vakaları karantinaya alarak, hacdan ve yurt dışından gelenleri karantinada yurtlarda tutarak öğrenciler mağdur edilmiş eşyaları depolara atılmıştı. Pandemide eğitim süreci online devam ederken yüz yüze eğitime geçilme kararının ardından öğrenciler yurtlarına dönme hazırlıkları yapıyor. Ancak eylül ayında KYK yurtlarında konaklamayan öğrencilerden KYK yurt ücreti talep edilmesi tepki çekti. Barınmadıkları yurt için erken ücret ödemek istemeyen öğrenciler, Twitter’den #kykyurtları diye hasthag açarak gündem oluşturdu.

 

“YURTLARA DERSLER BAŞLAMADAN BİR GÜN ÖNCE GİRİLECEK”

Geçtiğimiz günlerde KYK yurtları, kalan öğrencilerine gelen bir mesajla tepki çekmişti. Öğrencilere, “ 2021-2022 eğitim dönemine ilişkin üniversiteniz akademik takvimine göre bölümünüzün eğitime başlayacağı tarihten bir gün öncesinde bakanlık yurtlarımızda barınmaya başlayabilirsiniz” mesajı atılmıştı. Öğrenciler bu mesaja, “Bir gün önce gelip nasıl yerleşeceğiz, yol yorgunu olacağız kaldı ki herkes bir gün öncesinden giderse otogarda, otobüslerde daha fazla yoğunluk olur ve vakalar artar. Bu nasıl önlem?” diyerek tepki göstermişti.

 

KALMADIKLARI YURT İÇİN ÜCRET TALEP EDİLDİ

Yaşanan bu gelişmenin ardından KYK yurtlarında şok bir gelişme daha yaşandı. Eylül ayında KYK yurtlarında konaklayamayan öğrencilerden KYK yurt ücreti “240 ile 270 tl arası” ücret talep edilmesi tepki çekti. Sosyal medyadan tepkilerini dile getiren öğrenciler, yurtlarda henüz konaklamaya başlamadıklarını ve bu ücretlerin alınmasının haksız olduğunu dile getirdiler.

 

“VEBALİ SIRTINIZDAN İNMESİN”

Sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışan öğrenciler yaşadıkları mağduriyeti, “Benim ve bursu 10 güne yetmeyen arkadaşlarımın parasına göz diken ve göz göre göre, mantıksızca talep edilen bu paraya kim el sürerse boğazında düğümlensin. Vebali sırtından inmesin. Daha ne diyelim yani” diyerek ifade ettiler.

 

“SESİMİZİ ÇIKARTMADIKÇA BAŞIMIZA ÇIKTINIZ”

Bir öğrenci sosyal medya hesabından, “Eylül ayında 1 gün bile kalmayacağım devlet yurduna neden 225 TL ödüyorum, sesimizi çıkartmadıkça başımıza çıktınız. Okulun açılmasından bir gün önce gelebilirsiniz deniliyor ama insanları soymayı iyi biliyorsunuz.” İfadelerini kullandı.

 

Konuyla ilgili Kredi Yurtlar Kurumu ve Gençlik Spor Bakanlığı'ndan henüz bir açıklama yapılmadı.

Editör: TE Bilisim