Fatih SURUÇ

MÜCADELE- Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, son 18 ayda 8 bin doktor kamudan istifa edip özel hastanelere geçtiğini ve bu durumun vatandaşların sağlığa erişimi ile ilgili ciddi sıkıntılara yol açacağını söyledi. Pandemi sürecinde tüm yükün sağlıkçılara yüklendiğini ve çalışma koşullarında iyileştirmenin olmamasından kaynaklı yaşanan sorunların çözümü için Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunan Dr. Yerlikaya, ayrıca her ay 80’ne yakın hekiminde yurt dışında çalışmak için göç ettiğini belirtti.

 

Diyarbakır’ın risk haritasında düşük aşılamayla kırmızı kategoride olmasını da değerlendiren Dr. Yerlikaya, kenttin pandemi sürecini çok kötü yaşadığını ve son dönemde filyasyon ekiplerinin tamamen çalışmalarını durulduklarını belirterek yaşanan düşük vaka sayısını ise toplumsal bağışıktan kaynaklandığını söyledi. Güçlü bir aşılanma kampanyası çağrısını da yenileyen Dr. Yerlikaya, toplum katılımıyla çok güçlü bir aşı kampanyasını yapılması gerektiğini söyledi.

 

“KENTTE FİLYASYON TAMAMEN DURMUŞ DURUMDA”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya’nın gazetemize yaptığı açıklama şöyle,  “Diyarbakır’da günlük korona pozitif vaka sayısı ortalama 250-350 arasındadır. Kentte filyasyon tamamen durmuş durumda. Bir pozitif vaka çıktığında onun yakınlarının taranması, onların takibi yapılmadığı için test sayısında da ciddi bir düşüş var. Hastaneler de ise belirli bir düşüş var. Fakat 4’nci pikte delta varyantı nedeniyle çok sayıda hastayı kaybettik. Önceki piklerden daha çok bedel ödedik. Diyarbakır genelinde 110 civarında hasta var. Bunun 25’e yakını ise yoğum bakımda.

 

“SON 18 AYDA 8 BİN DOKTOR KAMUDAN İSTİFA ETTİ”

Son 18 ayda yani pandemi sürecinde 8 bin doktor kamudan istifa edip özel hastanelere geçmiş. Bu özel hastanelerin koşullarının çok iyi olduğu anlamına gelmiyor. Hekimler artık kamudaki çalışma koşulları, özlük hakları, sağlıkta şiddet, maaşlarındaki iyileştirmeler ve özellikle yöneticilerin mobing uygulaması gibi sorulanlardan dolayı istifalar gerçekleşiyor. Bunun temel sorunu ise pandeminin çözülememesidir. Pandemi hastanelerde çözülecek bir mesele değildir. Hastane öncesi yapılacak politikalarla yani bulaşın engellenmesiyle pandemi kontrol altına alınabilseydi hekimlerde daha iyi çözüm sağlardı.

 

“HER AY 80’NE YAKIN HEKİM YURT DIŞINA GİDİYOR”

Ayrıca herkes pandemiye yoğunlaşmışken diğer kronik hastalığı olan kanser, şeker, tansiyon gibi Covid-19 dışı hastalıkların oluşturduğu bir yükte var. Tüm bu koşullarda hekimlik yapmak olanaksız hale geldi. Dolayısıyla hem hekimler çözümü istifada buldular. İstifa edip sadece özele geçmekle de kalmadılar. Artık ülkede gelecek göremedikleri için her ay 80’ne yakın hekim yurt dışına gidiyor. Yani hekimlerimiz geleceğini yurt dışında görüyor. 5-6 yıllık süreç içerisinde 5 bine yakın hekim yurt dışına çalışmak için göç etti.

 

“KRİZİN ACİLEN ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR”

Çalışma koşulları bu şeklide devam ederse yurttaşlar sağlığa erişimi ile ilgili ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Bunun bedelini de yurttaşlar belki canlarıyla ödeyecektir. O yüzden bu krizin acilen çözülmesi gerekiyor.

 

“DİYARBAKIR PANDEMİ SÜRECİNİ ÇOK KÖTÜ YAŞADI”

Diyarbakır pandemi sürecini çok kötü yaşadı. Ne yazık ki aşı oranlarımız da çok düşük ama şuan vaka sayılarımızın düşük olmasının sebebi de bizim çok fazla hastalanarak bu süreci geçirmemizdir. Bunun sebebi ise güven veren bir sağlık politikasının geçirilememesi, etkili bir aşı kampanyasının yapılamaması etkili oldu. İnsanların anlayabileceği dilde, kafalarındaki soru işaretlerinin giderilerek toplum katılımıyla çok güçlü bir aşı kampanyasını olması gerektiğini hep söyledik. Bu yapılamadığı için aşı oranında halen sonlardayız. Tabi bu halen yapılabilinir diye düşünüyoruz.

 

AŞI ÇAĞRISI

Pandemi süreci daha bitmedi, özellikle sonbahara giriyoruz ve kapalı alanlarda insanlar bir araya gelecektir. Bu nedenle hem kendileri hem de sevdikleri için aşı olmalarını istiyoruz.” 

Editör: TE Bilisim