MÜCADELE- İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi), son 19 yılın çocuk işçi ölümlerini 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla yayımladı. Verilere göre en az 787 çocuk çalışırken yaşamını yitirdi. TÜİK verilerine dikkat çeken İSİG Meclisi, kurumun istatistiklerine göre hali hazırda çocuk işçi sayısının 720 bin olduğunu fakat verilerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

 

"Türkiye’de çocuk işçiliğin gerçek boyutları ise verilerde perdeleniyor" denilen açıklamada, "Çocuk işçiliğin azaldığına dayanak gösterilen istatistiklerde sayısı 1,5 milyonu bulan çırak, stajyer ve meslek eğitimi gören öğrenci olmak üzere çocuk işçiliğin ana gövdeleri eksik" ifadeleri kullanıldı.

 

Öte yandan İSİG Meclisi, TÜİK'in çocuk işgücü anketlerinin mevsimsel olarak çocuk işçiliğinin en az olduğu Ekim ve Aralık aylarında yapıldığını belirtti. Mülteci çocuklara da dikkat çekilen açıklamada gerçek sayının Türkiye'de en az 2 milyon çocuk işçi olduğunu ifade etti. Bu sayı yaz aylarında tarım sektörüne katılımla birlikte 4 milyona çıkıyor.

 

Çocuk işçiliğinin gittikçe tehlikeli iş kollarına kaydığını kaydeden İSİG Meclisi, "Türkiye’de çocuk işçilerin yüzde 30,8’i tarım, yüzde 23,7’si sanayi, yüzde 45,5’i ise hizmet sektöründe çalışıyor. Çocuk emeği, çocuk işçiliğin en kötü biçimleri arasında kabul edilen sokakta çalışma, küçük ve orta ölçekli işletmelerde ağır ve tehlikeli işlerde çalışma, aile işleri dışında, ücret karşılığı gezici ve geçici tarım işlerinde çalışma alanlarında yoğunlaşmaktadır" dedi.

 

'ÇOCUK İŞÇİ SAĞLIĞI İLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILMIYOR'

Çocuk işçi ölümlerine ilişkin Çalışma Bakanlığı ile SGK Verilerinin çeliştiğine dikkat çeken İSİG Meclisi şu değerlendirmeyi yaptı:

 

"Türkiye’de çocuklar için çıkarılan yasalara dahi uyulmuyor, çalışan çocuklar korunmuyor ve çalışması yasak olan işkollarında çalışmanın yanında 15 yaşın altında da çocuklar çalışıyor. Ayrıca çocuk işçi sağlığı ile ilgili bir çalışma yapılmıyor ve hatta Çalışma Bakanlığı ve SGK, çocuk işçi ölümlerine dair çelişkili ve eksik açıklamalarda dahi bulunuyor.

 

'RESMİ VERİLER ÇOCUK İŞÇİ ÖLÜMLERİNİ SAKLIYOR'

SGK kayıtlarına göre ise 2007 yılında 4, 2008 yılında 4, 2009 yılında 1, 2010 yılında 17, 2011 yılında 7, 2012 yılında 3, 2013 yılında 18, 2014 yılında 15, 2015 yılında 12, 2016 yılında 12, 2017 yılında 14, 2018 yılında 14, 2019 yılında 5 ve 2020 yılında 6 çocuk çalışırken hayatını kaybetmiştir. Bu veriler Çalışma Bakanlığı verileri ile çelişki içinde ve daha azdır. Sosyal medya hesaplarında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden çocukların isim, işkolu, yaş, şehir gibi bilgilerini de paylaşan bizlerin, İSİG Meclisi’nin bilgilerine kıyasla ise çok azdır. Yani resmi veriler çelişkilidir ve çocuk işçi ölümlerini saklamaktadır. Bu yüzden 2002-2012 yıllarında çok daha fazla çocuk işçinin hayatını kaybettiğini ancak İSİG Meclisi’nin raporlarının yayınlanmaya başlandığı 2013 yılı itibarı ile bu durumun saklanamadığını söylemeliyiz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim