MÜCADELE HABER- Açıklamayı Açlık Grevleri İzleme ve Takip Komisyonu adına Avukat Gizem Miran okudu. Miran, açlık grevi yapan mahpusların sağlıklarının tehlikeye girmemesi için Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumları hak ihlallerinin sonlandırılması için bir an önce adım atmaya davet etti.  

 

Açlık grevi eylemlerinin Türkiye genelinde 107 hapishaneye yayılarak devam ettiğini belirten Miran, cezaevlerinde uzun süredir yaşanan hak ihlallerinin sürekli hale geldiğini öne sürdü.    Miran, açlık grevi eylemine başvuran mahpusların başta sağlık hakkı olmak üzere, yaşam haklarının korunması için tüm yetkililerin gerekli duyarlılığı göstermesini istedi.

 

313 açlık grevcisinin ortak talebinin mutlak tecridin kaldırılması olduğunu hatırlatan Miran, atılması gereken adımları özetle şu şekilde sıraladı:

 

“Bu talebin yerine getirilme sorumluluğu ise yine siyasal iktidarındır. Bu nedenle öncelikle Adalet Bakanlığı'nın ve ilgili kurumların bir an önce harekete geçmesi gerekmektedir.

 

"Tüm hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine son verilerek, kişi onuruna yakışır muamele yapılması, mahpuslara yönelik kötü muamele ve insan onuruna aykırı davranış yasağı kapsamında muamelelerin ve diğer hak ihlalleri ortadan kaldırılmalıdır. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumları ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlar görevlerini yapmalıdır.

 

"Açlık grevi yapan mahpusların kaldıkları hapishanelerde düzenli sağlık kontrollerinin yapılması, protokollere uygun beslenme ihtiyaçlarının karşılanması, tıbbi bakımlarının yapılması gerekmektedir. Daha önceki açlık grevi süreçlerinde de tıbbi olarak yapılacaklar ceza infaz kurumlara iletilmiş olup bu prosedürlere uyulması sağlanmalıdır.

 

"Sayısı 107’ye ulaşan hapishanelerde süresiz ve dönüşümlü açlık grevi yapan mahpusların sağlıklarının tehlikeye girmemesi için Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumları hak ihlallerinin sonlandırılması ve tecridin kaldırılması için bir an önce adım atmaya davet ediyoruz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim