MÜCADELE- Ocak’ta ölen 119 işçiyle birlikte (111 olarak açıklanmıştı ancak 119’a revize edildi) 2022’in ilk iki ayında hayatını kaybeden işçilerin sayısı 225 olarak kayda geçti.

 

Şubat’ta ölen 106 emekçinin 97’si ücretli (işçi ve memur), 9’u kendi nam ve hesabına çalışanlardı (çiftçi ve esnaf).

 

İş cinayetlerinde ölenlerin 8’i kadın, 98’i erkekti. Kadın işçi cinayetleri eğitim, ticaret, büro, sağlık ve genel işler işkollarında meydana geldi.

 

ÖLENLERİN SADECE 3'Ü SENDİKALIYDI

Şubat’ta ölümler en çok inşaat/yol, tarım/orman, taşımacılık, ticaret/büro/eğitim, sağlık, madencilik, tekstil, metal, konaklama, belediye/genel işler, gemi/tersane ve güvenlik işkollarında meydana geldi.

 

İş cinayetlerinin beşte biri inşaat, üçte biri de sanayi işkolunda. En az 4 motokurye de bu ayda hayatını kaybetti. İSİG Meclisi Ocak’ta da 4 motokuryenin ölümü tespit etmişti.

 

Yine bu ayda 9 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: Göçmen/mülteci işçilerin 5’i Suriyeli, geri kalanları Endonezyalı, İranlı, Özbekistanlı, Rusyalı ve Sırbistanlıydı.

 

İSİG Meclisi göçmen/mülteci işçilerin büyük bir çoğunluğunun kayıtdışı olarak çalıştıklarını da not düştü.

 

Şubat’ta iş cinayetlerinde ölenlerin sadece 4’ü (yüzde 3,8) sendikalıydı. Sendikalı işçiler metal, kimya ve sağlık işkollarında çalışıyordu. İSİG bu konuyla ilgili de “Ölen sendikalı işçi sayısını, üye oldukları sendikanın herhangi bir açıklama yapmamasından dolayı tespit edemediğimizin daha fazla olduğunun altını çizmek gerekiyor” dedi.

 

YÜKSEKTEN DÜŞME VAKALARININ YARISINDAN FAZLASI İNŞAATLARDA

Şubat’ta en fazla ölüm nedeni olarak yüksekten düşme, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, kalp krizi, COVID-19, patlama/yanma, zehirlenme/boğulma, intihar, şiddet ve nesne düşmesi/çarpması sıralandı.

 

Yüksekten düşme vakalarının yarısından fazlası inşaat işkolunda gerçekleşti. Bu ay işyerlerinde çalışırken kalp krizi nedeniyle meydana gelen ölümlere çok sık rastlandı.

 

ÇOCUK İŞÇİLER DE ÖLÜYOR

Şubat’ta en az üç çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk işçilerden birisi tarım işçisi, diğeri motokurye, bir diğeri ise stajyerdi.

 

Bu ayda 51 yaş ve üstünde çalışırken ölen 31 emekçi bulunuyor. 51 yaşın üstündeki emekçiler çiftçi, esnaf ile tarım, eğitim, büro, metal, inşaat, taşımacılık, gemi ve sağlık işçileri. Ölen 7 işçinin de yaşı tespit edilemedi. Yaş gruplarına göre ölümler şöyle:

 

15-17 yaş grubunda 3 işçi,

18-27 yaş grubunda 14 işçi,

28-50 yaş grubunda 51 işçi,

51-64 yaş grubunda 26 işçi,

65 yaş ve üstü yaş grubunda 5 işçi,

 

EN ÇOK ÖLÜM İSTANBUL'DA

İSİG Meclisi raporunda iş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımını da paylaştı. Buna göre İstanbul 25 ölümle birinci sırayı aldı. İş cinayetlerinin diğer illere göre dağılımı şöyle:

 

6’şar ölüm Ankara ve Bursa’da; 4’er ölüm Adana, İzmir ve Şanlıurfa’da; 3’er ölüm Aydın, Kahramanmaraş, Mersin, Muğla, Samsun ve Zonguldak’ta; 2’şer ölüm Antalya, Batman, Çanakkale, Gaziantep, Kırıkkale ve Kocaeli’nde; 1’er ölüm Afyon, Artvin, Balıkesir, Bartın, Burdur, Giresun, Hakkari, Hatay, Isparta, Karaman, Kastamonu, Kırklareli, Kilis, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Niğde, Ordu, Sinop, Sivas, Trabzon, Uşak, Yalova, Kuzey Kıbrıs ve Rusya’da (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim