Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Gün boyu vücudun bütün ağırlığını taşıyan ayaklarda, yanlış ayakkabı ve çorap seçimi ya da havasızlık nedeniyle çeşitli cilt sorunlarının ortaya çıkabildiğine dikkat çeken Ertaş, “Ufak bir nasır ya da su toplaması kişinin gününü mahvetmeye yetebilirken, insanların denge mekanizması olan ayakların tüm organlarını etkiler.” dedi.  Ertaş, sorularımıza şöyle yanıt verdi:

 

 

Ayak sağlığı hakkında bilgi verir misiniz?

Roni Arjen Ertaş: Ayak sağlığı bizim görünmeyen yüzümüz olduğu için çok fazla önemsemiyoruz. Nasıl yüzümüze önem veriyorsak ayaklarımıza da önem vermeliyiz çünkü bizi ayakta tutan denge mekanizmamızdır. Tüm organlarımızı etkilediği defalarca tıp makalelerine konu olmuştur. Basit olarak değerlendirdiğimiz nasır ve tırnak batması zamanında müdahale edilmediği taktirde kişilerde yürüyüş bozukluğu ve buna bağlı olarak bel ve boyun fıtığına neden olabilmektedir.

 

El sağlığı hakkında bilgi verir misiniz?

Roni Arjen Ertaş: Bu pandemi sürecinde el sağlığının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kanıtlanmış oldu. Çünkü ellerimizde milyonlarca bakteri var. Ellimizi sürekli yüzümüze vurduğumuzdan bu mikroplar vücudumuzda bir şeklide bulaşıp bizi hastalandırmaktadır. El ve akay sağlığını bir bütün olarak değerlendirmek lazım bu süreçte bir kez daha önemi kanıtlanmıştır.

 

Ayak ve El sağlığında insanlar nelere dikkat etmeli?

Roni Arjen Ertaş: Özellikle dar ayakkabıdan kaçınmamız gerekiyor. Tırnaklarımızı düz kesmemiz gerekiyor. Kısa ve yuvarlak kesildiğinde tırnak batmasına neden olabilir. Dar ayakkabılar ise nasırlaşmaya ve deri sertleşmesine dene oluyor. Ve bunlara bağlı olarak da yürüyüş bozukluğuna neden oluyor.

Ayrıca ayaklarımızı mutlaka kuru tutmamız gerekiyor çünkü mantar ıslak ve nemden besleniyor.

 

Ayakkabı konusunda nelere dikkat edilmeli?

Roni Arjen Ertaş: Ayakkabının pahalı olması çok önemli değildir. Herkes kendi bütçesine göre ayakkabı alabilmelidir. Bir ayakkabı iki gün üst üste giyilmemelidir. Ayakkabının havalanması gerekiyor. Özellikle yumuşak deri ayakkabılar tercih edilmelidir. Spor ve yüksek mantarlı ayakkabılar tercih edilebilir.Kesinlikle babet ve suet tarzı ayakkabılar tercih edilmemelidir. Özellikle babet ayakkabıda vücut yerle yeksan olduğundan dolayı bir çok ayak rahatsızlığına denen oluyor.

 

El bakımı nasıl olmalı?

Roni Arjen Ertaş: Roni Arjen Ertaş: Sık sık ellerimizi sabunlu suyla yıkamamız gerekiyor. Özellikle yıkarken ellerimizi köpürtmemiz gerekiyor. Parmaklarımızın avucumuzun içene gelecek şeklide ovacağız. Sonra parmak aralarımızı ve üstten parmak aralarımızı sabunla ovarak suyun altında iyicene durulayıp el hijyenimize önem vermeliyiz. El temizliğinde sabunlu su en sağlıklısıdır.

 

Son olarak eklemek istediğiniz?

Roni Arjen Ertaş: Evde herkesin ayrı tırnak makası olmalıdır. Ayrı terlikler ve birbirimizin ayakkabılarını giymememiz gerekiyor.  

Editör: TE Bilisim