Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Bölgede ve özellikle de kentte başlayan hasat zamanı ile birlikte çıkan yangınlar nedeniyle ekili arazilerin kül olması çiftçileri perişan ederken,  yangınlara ve mağdur olan çiftçilerin durumuna ilişkin gazetemize konuşan Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet Demir, yangınlarda çiftçi ve elektrik hatları kaynaklı bir ihmal söz konusu olduğuna dikkat çekti. Ramazan Bayramı'nda yağan dolunun kentte ekili alanlara büyük zarar verdiğini anımsatan Demir, son günlerde ekili alanların yanmasıyla da çiftçilerin 1 yıllık emeklerinin heba olduğunu dile getirdi.

 

Ramazan bayramda dolu yağan yerlerin afet bölgesi ilan edilmesi için hükümete talepte bulunduklarına işaret eden Demir, dolu nedeniyle ekinlerin yüzde 50'nin zarar gördüğünü öne sürdü. Demir, son günlerde yanan ekili arazilerinde elektrikten ve çiftçinin İhmalkârlıktan kaynaklandığını iddia etti.

 

 

“ÇOĞU ELEKTRİKTEN DOLAYI OLUYOR”

Erken davranarak çıkan yangınları engellediğini belirten Demir, “Diyarbakır’ımızın birkaç yerinde ekili alanlarda yangın çıktı. Erken yetişerek yangınların büyük bölümünü engelledik. Çoğu elektrikten dolayı oluyor. Milletimizin de dikkat etmesi gerekiyor. Çiftçimizin de ihmalkârlığından dolayı olabiliyor. Çiftçinin 1 yıllık emeği heba oluyor. Gübre ve ilaçla emek harcıyor ve bir sebepten dolayı yangın çıkıyor. Biri sigara izmariti atıyor, ya da elektrik direğinden oluyor. Yani bir ihmal var. Herkese dikkat etmelerini söylüyoruz. Milli servettir. Devlet ve millet olarak biz bu günleri bekliyoruz.“ şeklinde konuştu. 

 

“TARSİM PARANIN BİR KISMINI VERİYOR”

Sur ilçesinde yanan ekili arazilere ilişkin de konuşan Demir, “Sur’da Hanifi köyünde elektrikten dolayı yangından oldu. 30 dönüm yandı. TARSİM’i olan zaten parasının bir kısmını alıyor, olmayan da durumları daha zordur. Yine de TARSİM’de paranın tamamını vermiyor. 500 kilonun 300 kilosunu TARSİM karşılıyor. Yani ne yansın ne de TARSİM o kadarını versin.”diye konuştu.

 

“ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERİMİZ DE ÇOĞU TARSİM’SİZDİR”

 Ramazan bayramında Diyarbakır’da yağan dolunun çiftçileri olumsuz etkilediğini söyleyen Demir, “Bölgemizde yağan dolu nedeniyle çalışmalarımızı yaptık, köyleri dolaşarak zararlarını gördük. Devletin zarar gören yerleri afet bölgesi yapmasını talep ettik, fakat afet bölgesi olarak alınmadı. Şuan çiftçilerimiz mağdur ve ekimde yüzde 50 fark var. Devletimizden çiftçilerimize destek vermesini bekliyoruz. Zarar gören çiftçilerimizin de çoğu TARSİM’sizdir. “dedi.

Editör: TE Bilisim