Devrim AKTÜRK

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bünyesinde açılan Medeniyet Dilleri Atölyesi çalışmalarında Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Dil Geliştirme ve Koruma Şube Müdürlüğü’nün açtığı dil kursları vatandaşlara yeni bir dil öğrenme fırsatı sunarken, Medeniyet Dilleri Atölyesi’ne Kürtçe ve Süryanice üzerinden kayıt yaptırıp 3 ay boyunca eğitimlerini alan kursiyerlerin katılım belgelerini Dengbej Evi’nde dağıttı. Kursiyerlerden en yüksek dereceye giren Şifanur Deniz ise birinci oldu.

 

 

“BU KURSLARI KENDİ İMKANLARIMIZLA AÇMAK ZORUNDA KALDIK”

Bu kursun açmalarındaki amaçları sayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Daire Başkanı Ali Çelik, “Bu coğrafyada birçok unsurun kardeşliğini pekiştirmekten öte, ayrıştırıcı olduğunu gördük. Bazı adımlarda bu ayrıştırıcı unsurların aslında birleştirici unsur olması gerekliliği kanaatine vardık ve Medeniyet Dilleri Atölyesi dediğimiz bir atölye üzerinden oluşturmuş olduk. Birçok dilin diller atölyesinde olmasını arzu ettik ve gerçekleştirmiş olduk. Tabi Kürtçe ve Süryanice biraz diğer dillerden ayrışmış oldu. Buradan kurs alan kursiyerlere sertifika veremeyişimizin sebebi şöyle ki, Halk Eğitim Merkezleri’nin modülleri var. Diğer kursları oradan açtık ama Kürtçe ve Süryanice de bu modüllerin olmadığını gördük. Bu modüller olmadığından dolayı bizde bu kursları kendi imkanlarımızla, Büyükşehir’in imkanlarıyla açmak zorunda kaldık. Bu konuyla alakalı Ankara’yla gerekli yazışmalar yapıldı.” dedi.

 

Kürtçe Kursunun son gününde sınavda diğer arkadaşlarını geride bırakıp en yüksek not ortalamasını elde eden Şifanur Deniz ise, “Kursa kaydımı yapmadan önce konuşma ve yazma konusunda herhangi bir bilgiye sahip değildim ama sağ olsun kurs hocamız beni hem yazma, hem de konuşma anlamında ileri seviyeye götürdü. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim