Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Yenişehir Ziraat odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu yaklaşan pamuk hasadıyla ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Pamukta girdi maliyetinin düşürülmesi ve Pamuğun lidaş lisanslı depoculuğa girmesi talebinde bulunan Başkan İskenderoğlu, Ne acıdır ki savaş halinde olduğumuz Yunanistan’dan 158 bin ton pamuk ithal ettik. Bırakın ithalatı bizim ihracatçı durama gelmemiz lazım bunun içinde pamuk işçisine prim verilmelidir.”dedi.

 

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu

 

“PAMUK DESTEKLEME PRİMİNİN 1.50 KURUŞ YÜKSELTİLMESİ İSTİYORUZ”

Çiftçinin pamuk desteleme priminden memnun olmadığını belirten İskenderoğlu, “Pamuk fiyatları çiftçinin istediği rakama bir türlü gelmedi. Pamuk destekleme primi 3 yıl üst üste 80 kuruştur. Bizim talebimiz pamuk destekleme priminin 1.50 kuruşa yükseltilmesi istiyoruz. Bu bizim çiftçi ve üreticimizden gelen taleplerdir. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan ve Tarım Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’ye sesleniyorum; pamuk çiftçisi sıkıntıda bu şekilde devam ederse pamuk çiftçisi pamuk ekmeyecek pamuk ekmekten vazgeçecek dolamasıyla zaten ithalatçı konumda olduğumuz bir üründe dışarıya bağlı olacağız bir an evvel pamuğa bir el atılması lazım.”dedi.

 

“ÜRETİCİLER PAMUK EKMEYİ BIRAKIRSA BİR DAHA EKMEZ”

2020 yılının pamuk priminin açıklanmasını isteyen İskenderoğlu; “2020 yılının pamuk primi halen açıklanmadı. Ayrıca 2021 yılının da açıklanması gerekiyor. Çiftçimiz ne kadar prim alacağını bilmiyor. Tahmin edeceği bir rakam istiyor ki çiftçi pamuk eksin yoksa tamamıyla pamuk ekmekten vazgeçecek buda hepimiz için hiç iyi olmayacak bir konuma gelecektir. Pamuk maşekatli bir iş olduğu için üreticiler pamuk ekmeyi bırakırsa bir daha ekmez. Pamuk stratejik bir ürün olduğu için mutlaka ekilmeli pamuk alanları daraltılmamalı aksine genişletilmelidir.”diye konuştu.

 

“PAMUK’DA LİDAŞ LİSANSLI DEPOCULUĞA GİRMELİ”

Pamuğun lidaş lisanslı depoculuğa girmesini talebinde bulunun İskenderoğlu, “Buğdayda mısırda olduğu gibi lidaş lisanslı depoculuğa pamuğunda girmesini istiyoruz ve Türkiye Ziraat Odalar Birliği Yönetim Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar’ın özelikle üstünde durduğu pamuğunda lisanslı depoculuğun kapsamına alınmasıdır.”şeklinde konuştu.

 

“YUNANİSTAN’DAN 158 BİN TON PAMUK İTHAL ETTİK”

Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’a çağrıda bulunan İskenderoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımıza çağrıda bulunuyorum bir an evvel pamuğa el atılmalıdır. Ne acıdır ki savaş halinde olduğumuz Yunanistan’dan 158 bin ton pamuk ithal ettik. Bırakın ithalatı bizim ihracatçı durama gelmemiz lazım bunun içinde pamuk işçisine prim verilmelidir. Devletimizden girdi maliyetlerinin de düşürmesini istiyoruz. Biz çiftçiler üretmeliyiz.”dedi.

Editör: TE Bilisim