MÜCADELE- Salmonella adlı bir bakterinin neden olduğu Salmonelloz hastalığı, gıda zehirlenmesi dolayısıyla yaşanan ölümlerde önemli rol oynuyor. 1 ile 3 gün arasında değişen kuluçka döneminin ardından semptomlar hastada görülmeye başlanıyor. Bunlar genellikle bazen akut gastro enterit, ishal, karın krampları, hafif ateş ve kusma olabiliyor.

 

Avrupa'da birçok ülkede yayılan salmonella vakalarının kaynağı olarak işaret edilen Ferrero'nun Belçika'daki fabrikası geçici olarak mühürlendi.

 

Belçika Gıda Güvenliği Ajansı'ndan yapılan açıklamada "Avrupa'da yüzlerce salmonella vakası tespit edildi" ve zehirlenme vakalarıyla Belçika'daki Ferrero fabrikası arasında kurulan bağın "doğrulandığı" belirtildi.

 

Açıklamada ayrıca "Soruşturma sonrası ve Ferrero'nun sağladığı bilgilerin eksik olduğunun tespitinin ardından Arlon şehrindeki Ferrero fabrikasına verilen üretim izninin çekilmesine ve bu fabrikadan gönderilen tüm ürünlerin toplatılmasına karar verildi" denildi.

 

Ferrero ise soruşturmanın hızlı ve verimli yürütülmesinde yaşanan sorunları 'iç aksaklıklar'a bağlıyor.

Belçika'daki Arlon fabrikası, İtalyan bir çikolata devinin üretiminin yüzde 7'sini oluşturuyor.

 

BİRÇOK ÜLKEDE KİNDER ALARMI

Ferrero, olayın patlak vermesinin ardından sadece Avrupa'da değil, şimdilik hiçbir vaka tespit edilmemesine rağmen Amerika Birleşik Devletleri'nde de (ABD) ürünlerini toplatma kararı aldı.

 

Ayrıca birçok ülkede ürünlerin satışı durdurularak incelemeye alındı.

-Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi Gıda Güvenliği Merkezi, bir firmasının "Egg Hunt Kit" adı verilen Belçika menşeili ithal çikolata ürününün tüketilmemesi konusunda uyarı yayımladı.

 

-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Çevre Bakanlığı, yerel yönetimlere bir çikolata ürünlerinin piyasadan çekilmesi, ardından imha edilmesi ya da gerekirse menşe ülkeye geri gönderilmesi talimatı verdi.

 

-Umman Gıda Kalitesi ve Güvenliği Merkezi de ürünün piyasadan çekilmesi için tüm önlemlerin alındığını duyurdu. Merkez, tüketicilere ürünün kullanımından uzak durulması gerektiği uyarısı yaptı.

 

-Ürdün Gıda ve İlaç Kurumu Müdürü Nizar Muheydat, piyasada söz konusu üründen olmadığı, ancak farklı menşeli ürünler üzerinde yapılan incelemede salmonellaya rastlanmadığını duyurdu.

 

-Bahreyn Sağlık Bakanlığı da piyasada söz konusu ürünün bulunmadığını açıklarken, Katar ve Fas sağlık bakanlıkları, ürünün kullanımından uzak durulması uyarısı yaptı.

 

-Mısır'da Tüketici Koruma Merkezi, piyasadan ürüne ait örneklerin toplandığını ve yapılan inceleme sonucu herhangi bir bakteriye rastlanmadığını açıkladı.

 

-Suudi Arabistan Gıda ve İlaç Genel Kurulu, piyasada ürünün bulunmadığını açıkladı, bununla birlikte tüketicileri kullanımı konusunda uyardı.

 

-Kuveyt Gıda Genel Kurulu da ülkede söz konusu ürünün tespit edilmediğini duyurdu. Açıklamada ayrıca piyasada benzer ürünler üzerinde yapılan incelemede herhangi bir tehlikeye rastlanmadığı kaydedildi.

 

-Kamerun’da da salmonella şüphesiyle bir markanın bazı ürünlerin satışının durdurulduğu belirtilirken Kenya'da ise çikolata ürünleri için inceleme başlatıldığı ifade edildi.

Editör: TE Bilisim