Orhan YALÇIN

 

MÜCADELE-     Uzmanlar kelle paçanın, koronavirüs salgınına ve özellikle de grip, nezle gibi kış hastalıklarına karşı doğal bir antibiyotik görevi gördüğünü belirterek, vatandaşların salgından korunmak için önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da mutlaka kelle paça tüketmeleri uyarısında bulundu. Bu uyarıların ardından 2020 ve 2021 yılında kelle paça tüketiminin bir hayli arttığı Diyarbakır’da bu yıl önceki yılların aksine tüketim yok denecek kadar az. Kelle paça tüketimin dibe vurmasında özellikle de zamların olumsuz etkisi olduğunu savunan sakatatçılar,  son günlerde yağan kar yağışının da işlerini olumsuz yönde etkilediğini açıkladı.

 

 

 

 

“Zamlar vatandaşın belini büktü”

 

 

Diyarbakır Yenişehir ilçesindeki Eski Hal’de bulunan ve kentte   ‘Salahane’ olarak tabir edilen  et ve sakatat satış yerlerinde  2020 ve 2021’de yaşanan yoğunluktan neredeyse hiç eser yok. Zamlardan ötürü alım gücü kalmayan vatandaşların sakatatlara verecekleri parayla başka acil ihtiyacını giderdiğini belirten sakatatçı İsmail Ağırbaş, kelle paçanın geçen yıl ki fiyatla aynı olmasına rağmen satış yapamadıklarından yakındı. 

 Zamların vatandaşın belini büktüğüne vurgu yapan Ağırbaş, “Kellenin fiyatı 25-30 lira, takım halinde ise 50 lirayı buluyor.  Geçen yıl ki fiyatla aynıdır. Biz Bu yıl zam yapmadık. Ama şekere, yağa, tüpe bakliyata gibi birçok ürüne zam geldi.  Millet sakatatlara vereceği parayı bakliyata veriyor. Sakatat almak isteyenler, tüpe yapılan fahiş zam nedeniyle sakatatları evde pişiremedikleri için almaktan vazgeçiyorlar ve bu parayla bakliyat ihtiyacını gideriyor. Zamlar hepimizin belini büktü. Buraya gelen müşteriler fiyatların geçen yıl ile aynı olmasına rağmen son zamanlarda yapılan zamlar nedeniyle alım güçlerinin kalmadığını söylüyorlar. Önceki senelere göre bu sen kelle paça tüketimi yok denecek kadar az.  Üst üste yapılan zamların yanı sıra kaç gündür etkili olan olumsuz hava şartları da işlerimizi bir hayli olumsuz etkiliyor. Esnaf ve vatandaş perişan halde. Allah sonumuzu hayır etsin” diyerek zamlardan ve iş yapamamaktan yakındı.

 


Kelle paça tüketimi dibe vurdu

 


Kelle paça satışının önceki yıllara göre oranla  düştüğünü belirten sakatatçı Samet Atlı da, satışlarını negatif etkileyen zam ve olumsuz hava şartlarından dert yandı. Kelle paçanın geçen yıl ki fiyatla satıldığına anımsatan Atlı,  son zamanlarda yapılan zamlardan dolayı alım gücü günden güne düşen vatandaşın önceki yıllara göre bu yıl kelle paçaya rağbet göstermediğini dile getirdi. Asgari ücretin şimdiden eridiğine işaret eden Atlı, akaryakıttan gıdaya, tekstilden inşaata kısacası iğneden ipliğe kadar her şeye üst üste yapılan zamların asgari ücrete tapılan zammı anlamsız kıldığını savundu. Olumsuz hava şartlarından da yakınan Atlı, kar yağışı ve buzlanma nedeniyle vatandaşların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmadıklarını ve bunun da satışlarını olumsuz yünde etkilediğini söyledi.  Vatandaşların koronavirüs salgınına karşı kelle paça tüketmeye çağıran Atlı,  kelle paçanın vücut direncini ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini sözlerine ekledi. 

 

 

Kış hastalıklarına karşı vücut direncini artırması, enerji vermesi ve kemikleri kuvvetlendirmesi nedeniyle doğal antibiyotik olarak da bilinen kelle paça Türkiye genelinde özellikle kış aylarında en çok tüketilen yemekler arasında yer alıyor.  


 Öte yandan geçtiğimiz günlerde araştırma şirketi Areda Survey’in bin 100 katılımcıyla gerçekleştirdiği “Türkiye’de En Çok Sevilen Çorba” araştırmasına ilişkin anketin sonucunda, kelle paça çorbası yüzde 23,7’lik bir oranla zirvede yer aldı.

 

 

Editör: TE Bilisim