Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre doğurganlık hızının en yüksek olduğu il Şanlıurfa oldu. Urfa’yı Şırnak ve Mardin izledi. Diyarbakır ise, Batman ve Muş il birlikte beşinci sırada yer aldı.

Diyarbakır’da artan nüfusa rağmen doğurganlık hızında son 15 yılda büyük düşüş oldu. 2009 yılında binde 3,23 olan Diyarbakır’ın doğurganlık hızı 2023 yılında 2,22’ye indi. Verilere göre, Diyarbakır'da doğurganlık hızı 2009'dan bu yana ciddi bir azalma yaşadı.

Diyarbakır’da boş dondurma külahı 7 lira buzlaş 10 lira! Diyarbakır’da boş dondurma külahı 7 lira buzlaş 10 lira!

MÜCADELE HALKA MİKROFON UZATTI
Diyarbakır’da neden bebek doğum oranları düştü diye vatandaşlara mikrofon uzattık. Peki vatandaşlar bunun sebebini neye bağladı birde onların ağzından dinleyelim. İşte Mücadele mikrofonundan halkın cevapları…

“BENİM 13 ÇOCUĞUM OLDU AMA”
Kadınlar bırakmıyor çocuk olsun diyen bir vatandaş; “Benim 13 çocuğum oldu ama benim çocuklarımın 2-3 çocuğu vardır. Kadınlar kendini rahatsız etmiyor. Bırakmıyorlar çocukları olsun”

“ÇOCUKLARIMIZ SAĞLIKLI OLSUN YETER BİZE”
“Çocuğum varsa her şeyden nasibini alsın iyi okutmak, iyi bir insan yapmak, insanlığını öğretmek. Çocuklarımız sağlıklı olsun yeter bize.”

SEBEBİ EKONOMİ DEDİ
Birçok vatandaş doğum oranının azalmasının sebebini ekonomiye bağladı. Bazı vatandaşlar insanların bilinçlendiğini ve boşanma sayılarının arttığından dolayı doğum oranlarının düştüğünü söyledi.

Muhabir: Abdullah AKYOL