2021 yılında İran Cumhurbaşkanı olan İbrahim Reisi, İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in halefi olarak görülüyordu.

Bakmadan geçmeyin! Milyonlar bekliyordu hesaplara yattı Bakmadan geçmeyin! Milyonlar bekliyordu hesaplara yattı

1960 yılında dünyaya gelen ve İran’ın Meşhed kentinde büyüyen Reisi, ‘’İran İslam Devriminde’’ aktif rol oynadı. 1979’daki devrim sonrası farklı bölgelerde savcı olarak görev yaptıktan sonra 1985 yılında savcı yardımcısı olarak Tahran’a gitti. Reisi, devrimin lideri Humeyni’nin görüşlerine sıkı sıkıya bağlı olurken uzun yıllar rejim için mücadele etti. İran Irak arasındaki savaş sonrası binlerce mahkumun idam edilmesinde önemli bir rol oynadı. Reisi, bu yöndeki iddialara yanıt vermedi.

Reisi, 2016 yılında büyük bir hayır kurumunun başında görev alırken 2019 yılında yargının başında yer aldı. İki yıl sonra 2021 seçimlerini de ilk turda alarak İran Cumhurbaşkanı oldu.

Cumhurbaşkanlığı döneminde Mahsa Emini protestoları meydana gelirken bu eylemleri şiddetli bir şekilde bastırmıştı. 551 kişinin öldürüldüğü tahmin edilirken buna karşılık 75 güvenlik görevlisinin de hayatını kaybettiği dile getirilmekteydi.

Reisi, siyasi mahkumların idam edilmesi sebebiyle 2019 yılında ABD tarafından yaptırım listesinde yer alıyordu.

Dün ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le görüşme gerçekleştiren Reisi, dönüş esnasında helikopterin kaza yapmasıyla hayatını kaybetti.

Muhabir: Onurcan GÜLER