İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, başta su krizi ve toprak çökmesi olmak üzere altyapı ve kaynak sorunları nedeniyle başkentin güneye taşınması gerektiğini söyledi.

Pezeşkiyan, Hürmüzgan eyaletinde yaptığı açıklamada, başka bir şehri başkent yapma teklifini Ayetullah Ali Hamaney'e sunduğunu söyledi. Dini liderin herhangi bir yanıt verip vermediğine ilişkin bilgi paylaşmayan Pezeşkiyan, Tahran, Karal ve Kazvin şehirlerindeki su krizinin kolayca çözülemeyeceğini belirtti.

YÜZDE 25’İ TAHRANDA
İran'ın su kaynaklarının neredeyse yüzde 25'i yaklaşık 10 milyon nüfuslu Tahran tarafından tüketiliyor.

Bakanlıktan flaş hamle: Demirtaş için itiraz edecek!
Bakanlıktan flaş hamle: Demirtaş için itiraz edecek!
İçeriği Görüntüle

Başkentteki barajlar şehrin su ihtiyacının yüzde 70'ini karşılarken, kalan yüzde 30'u da yeraltı sularından elde ediliyor. Ancak yağışların azalması ve buharlaşmanın artmasıyla barajlardaki su miktarı düşerken, yeraltı kaynaklarına bağımlılık da arttı.

Ülkedeki su kriziyle ilgili uzun süredir uyarı yapan Pezeşkiyan, yağışların yüzde 50 ila 60 oranında azaldığına dikkat çekerek, başkentin güneydeki Basra Körfezi'ne taşınması gerektiğini belirtti.

BAŞKENT DEĞİŞİYOR MU?
Başkentin güneydeki Basra Körfezi’ne taşınması gerektiğini dile getiren, Hürmüzgan’ın bunun için uygun bir bölge olduğunu söyleyen Mesut Pezeşkiyan “Burası Basra Körfezi kıyısında ve açık denize doğrudan erişim mevcut. Ticaret ve ekonominin gelişmesi açısından önemli potansiyele sahip” dedi.

Başkentin değiştirilmesi önerisi eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından da gündeme getirmiş, ancak yüksek maliyet ve yönetimdeki bazı grupların itirazları nedeniyle ilerleme sağlanamamıştı.

Kaynak: Haber Merkezi